NavMenu

Hamlet u Čortanovcima - Prvi Šekspirov festival u Srbiji od 19. do 25. juna

Izvor: eKapija Nedelja, 15.06.2014. 14:10
Komentari
Podeli
Iz predstave "Hamlet" (Foto: sekspirfestival.org)Iz predstave "Hamlet"
Prvi Šekspirov festival u Srbiji biće održan od 19. do 25. juna u Čortanovcima u "Vili Stanković", a prikazaće savremene svetske produkcije rađene po dramama Vilijama Šekspira, prenosi indjija.net.

Učestvovaće teatri iz Engleske, Amerike, Gruzije, Grčke, Finske, Slovenije i Srbije, kao i značajni šekspirolozi, edukatori i umetnici u pratećem programu.

Čuveni "Glob teatar" iz Londona predstavom "Hamlet" otvoriće festival u okviru svoje svetske turneje povodom 450 godina od rođenja Šekspira.

Zatim će gostovati Državno dramsko pozorište "Kote Marjanišvili" iz Tbilisija sa komedijom "Kako vam drago", Mestno gledališče ljubljansko izvešće "Ukroćenu goropad", pozorišna trupa "Rajska ptica" iz Atine adaptaciju i koreografiju "Romeo i Julija za dvoje", Nina Salinen (Helsinki/Los Anđeles) predstavu "Siroti, siroti Lir".

Glumci Narodnog pozorišta u Beogradu prikazaće poznatu predstavu "Henri VI", a studenti Akademije umetnosti iz Novog Sada projekat "Muzej Šekspir".

Organizator "Itaka Art Centar" ističe da je ideja festivala, jedinstvenog u ovom delu Evrope, da neguje dela najvećeg svetskog dramskog stvaraoca predstavljanjem atraktivnog pozorišnog programa pod vedrim nebom, kako je to bilo u Šekspirovo vreme. Predstave će se igrati u jednoj od najlepših letnjih rezidencija u Srbiji, napravljenoj na obali Dunava po ugledu na srednjovekovne zamkove u Lombardiji.

Ideju o osnivanju festivala pokrenuo je reditelj Nikita Milivojević posle premijere svoje predstave "Henri VI" u "Glob teatru", na Kulturnoj olimpijadi 2012. godine. Pored velike ljubavi prema Šekspiru, Milivojević je bio vođen željom da se "Vila Stanković", izuzetan prostor zatvoren za javnost, učini atraktivnim kulturno-turističkim mestom.


"Itaka Art Centar" je pokrenut sa idejom da kroz umetničke forme i međunarodnu saradnju podstiče kulturni razvoj Inđije i okoline.

Pokrovitelji ovogodišnjeg festivala su Pokrajina Vojvodina - Sekretarijat za kulturu, Opština Inđija i Ministarstvo kulture i informisanja Srbije. Program se realizuje u saradnji sa Kulturnim centrom Inđija i Pozorištem mladih, Novi Sad.

Više detalja u vezi sa programom možete pronaći na zvaničnom sajtu Šekspir festivala.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Finansije, IT, Telekomunikacije

Narodna banka Srbije i Rakuten Viber razgovaraju o mogućnostima saradnje u oblasti instant plaćanja

Guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković sastala se s predstavnicima kompanije Rakuten Viber (Vajber) radi razmatranja saradnje čiji bi rezultat bilo povezivanje funkcionalnosti ove aplikacije i servisa IPS NBS sistema, na korist svih građana Republike Srbije. Sistem za instant plaćanja (IPS NBS sistem) uveden je 2018. godine, prvi u regionu i među prvima u svetu. - Danas više od četiri miliona korisnika aplikacija mobilnog

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.