NavMenu

EBRD: Nismo protiv izlaska kompanije "Telekom Srbija" na berzu

Izvor: Tanjug Subota, 14.06.2014. 10:19
Komentari
Podeli

(Foto: I.Vukša)
Direktor Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) u Srbiji Mateo Patrone izjavio je Tanjugu da ta finansijska institucija nikako nije protiv izlaska "Telekoma Srbija" na berzu, ali smatraju da je ovoj kompaniji potreban strateški investitor koji će imati značajnu "porciju vlasničkog udela".

Kako je naglasio, izlazak "Telekoma" na berzu ne isključuje i traženje strateškog partnera za tu kompaniju. On je kazao da su predstavnici EBRD već razgovarali sa premijerom Aleksandrom Vučićem o privatizaciji ne samo "Telekoma", već različitih srpskih kompanija, a naročito "Dunav osiguranja" i Aerodroma "Nikola Tesla".

- Postoji interes srpskih vlasti da se te firme privatizuju. Nadamo se da će taj proces uskoro poceti - rekao je Patrone.

Odluku u kom će se trenutku krenuti u privatizaciju tih kompanija, prema njegovim rečima, trebalo bi da donesu vlasti u Srbiji, ali je, kako kaže, stav EBRD po tom pitanju je - što pre to bolje.

- Ne treba zaboraviti da je to ipak proces koji mora da se sprovede na najbolji mogući način, i da se organizuje otvoreni tender - rekao je Patrone i dodao da EBRD razume i slaze se sa Vladom u zelji da se maksimizira vrednost tih preduzeća.

Prema njegovim rečima, EBRD je zainteresovan da učestvuje na više načina u privatizaciji - bilo kroz kupovinu udela zajedno sa drugim investitorima, da finansira druge investitore koju bi kupili udeo ili da obezbediti finansiranje kompaniji za dalje investicije.

- Način na koji ćemo učestvovati će biti određen potrebama samog preduzeća, kao i privatizacionim procesom. Pa, ako postoji potreba za prodajom udela ili za finansiranjem akvizicije koju će sprovesti drugi, otvoreni smo i za to - navodi Patrone.

On je podsetio da ta banka već ima vlasničke udele u 39 kompanija u Srbiji. Pravilo je, kaže, Patrone, da EBRD uvek investira u manjinski paket akcija. Upitan da li učestvuju u odlučivanju, odgovara da su angažovani u korporativnom upravljanju.

- Uvek tražimo mesto u odboru kompanije i određena pravila i mere u skladu sa ugovorom o akcionarima, kako bi unapredili upravljanje i operativni menadžment. Sa druge strane, nikada se ne mešamo u dnevno vođenje kompanije, jer to i nije naš posao - objašnjava on.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Saobraćaj

Jovanović: Razmotriti kupovinu Siemens tramvaja proizvedenih u Kragujevcu za GSP Beograd

Gradska vlast u Beogradu treba da razmotri kupovinu tramvaja od kompanije Simens (Siemens), koji se proizvode u Kragujevcu, ukazao je direktor Centra za lokalnu samoupravu (CLS) Nikola Jovanović. Jovanović je u pisanoj izjavi podsetio da je pre tri godine tadašnji zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić najavio mogućnost kupovine Simens tramvaja koji se proizvode u Kragujevcu, za potrebe beogradskog GSP-a. - Kako su ovi tramvaji bili u

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.