Izvor: Tanjug | Petak, 13.06.2014.| 11:13
Izdvojite članak Odštampajte vest

Radnici neće iz KAP-a bez otpremnine od po 20.000 EUR

(Foto: kap.me)
Radnici "Kombinata aluminijuma Podgorica" (KAP), koji će od 1. jula ostati bez posla, ne idu u penziju već na Biro rada, zbog čega i otpremnine moraju biti veće, rekao je za podgoričke "Dnevne novine" predsednik Sindikata aluminijuma Rade Krivokapić.

Prema njegovim rečima, zaposleni bi pristali, u proseku, na po 20.000 EUR za otpremnine i, ako se postigne dogovor, crnogorska vlada bi morala da obezbedi 8,4 mil EUR za socijalni program.

Tačan iznos socijalnog programa, odnosno otpremnina za 420 radnika koji će od 1. jula biti poslati kućama - nije poznat.

Uskoro se očekuje sastanak nadležnih iz Ministarstva ekonomije i predstavnika Sindikata KAP-a na kojem će biti dogovoren iznos otpremnina i način isplate.

- Pred nama je postupak definisanja uslova socijalnog programa za one radnike KAP-a koji nakon preuzimanjafabrike od strane nikšićke kompanije "Uniprom" ostanu bez posla, i odluke po svim pitanjima tek treba da budu donesen - saopšteno je "Dnevnim novinama" iz Ministarstva ekonomije.

Međutim, iz Sindikata aluminijuma su kazali da ugovor o prodaji KAP-a, koji je potpisan između stečajne uprave fabrike i novog vlasnika, ukazuje na skoro okončanje stečajnog postupka, ali ne znači i definitivan kraj svih problema.

Vlada Crne Gore je pre nekoliko godina za prekobrojne u "Kombinatu", "Železari" i "Boksitima" obezbeđivala otpremnine u iznosima od 6.000 do 15.000 EUR, pišu "Dnevne novine".
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.