NavMenu

Rusija sprečila šverc 22 tona svinjskog mesa iz Srbije

Izvor: Tanjug Petak, 13.06.2014. 09:23
Komentari
Podeli
Ruska veterinarska inspekcija zaustavila je krajem maja pokušaj šverca oko 22 tone svinjskog mesa iz Srbije, pošto su u paketima umesto slanine bili komadi svinjske kože bez veterinarskog pečata i zbog toga je delimično ograničen uvoz mesa iz Srbije u Rusiju, rečeno je juče na sednici skupštinskog Odbora za poljoprivredu.

Skupštinski Odbor za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu zatražio je od nadležnih državnih institucija da dostave punu informaciju o razlozima ograničenog izvoza mesa i mesnih prerađevina u Rusku Federaciju, jer će srpsko stočarstvo zbog toga pretrpeti nemerljivu štetu.

Predsednik Odbora za poljoprivredu Marijan Rističević preneo je poslanicima dopis Ruske veterinarske inspekcije, u kojem je navedeno da su 30. maja službenici inspekcijske službe za Kalinjigradsku oblast u luci na Baltiku zadržali kontejner iz Srbije sa priloženim veterinarskim sertifikatom, koji, međutim, nije bio veterinarski ispravan.

U tom dopisu, u koji je i Tanjug imao uvid, ruska strana je navela da je sertifikat izdala veterinarska služba Republike Srbije za pošiljku svinjske slanine, težine 21.710,5 kilograma.

Međutim, prilikom kontrole, umesto slanine pojavili su se komadi svinjske kože bez pečata, a u drugom pakovanju je bila roba sa markiranim pečatom hrvatskih i španskih veterinarskih zavoda. u luci na

- Tovar je vraćen isporučiocu - navedeno je u dopisu Ruske veterinarske inspekcije, u kojem se tvrdi da je na taj način sprečen uvoz pošiljke švercovanih mesnih proizvoda iz Srbije, i čak je dostavljeno nekoliko fotografija spornih pakovanja mesa.


Izvoz mesa i prerađevina je smanjen, jer je ruska strana delimično suspendovala Protokol o saradnji sa Ruskom federacijom i carinskim savezom (Rusija, Belorusija i Kazahstan), objasnio je Rističević.

Rističević je članovima Odbora za poljoprivredu predložio zakazivanje nove sednice na kojoj će se raspravljati samo o ovoj temi, a od Ministarstva poljoprivrede je zatraženo da do tada dostavi izveštaj o razlozima privremenog ograničenja izvoza mesa i mesnih prerađevina u Rusiju.

Od Ministarstva poljoprivrede je, takođe, zatraženo da dostavi analizu postupaka Uprave za veterinu i drugih nadležnih, kao i imena eventualnih odgovornih lica koja su dovela do privremene obustave izvoza mesa u Rusiju.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.