Izvor: RTS | Sreda, 11.06.2014.| 15:47
Izdvojite članak Odštampajte vest

Odštete od poplava iz jedne kase - Kancelarija za obnovu zadužena za organizaciju 40 timova za procenu štete

Kancelarija za obnovu poplavljenih područja je zadužena da organizuje rad 40 timova za procenu šteta. U njima će biti 40.000 popisivača, više stotina stručnjaka i predstavnici međunarodnih organizacija. Ministarstvo privrede traži od osiguravajućih kompanija da što pre dostave podatke o odštetama koje će one isplatiti, prenosi "Radio-televizija Srbije".

U jednoj od kompanija, za pokriće 200 polisa otišlo je oko 35 miliona dinara, dok jedno preduzeće samo za deo osiguranja kod te kompanije dobija pola milijarde.

- Najveća šteta je Termoelektrana "Nikola Tesla" u Obrenovcu, pruga Veliki Crljeni - kaže Marija Banjac Crnogorac iz "Wiener Stadtische osiguranja".

Cifre su, kaže, negde oko 500 i 550 miliona dinara u rezervaciji, a isplaćena je akontacija koja čini možda trećinu te dosadašnje rezervacije.

U "Dunav osiguranju" je najviše - 300 miliona dinara odštete, isplaćeno za kasko osigurane automobile. Nešto manje novca je pokriće štete u poljoprivredi, preduzećima i domaćinstvima. Procenjuju da će konačan izveštaj o isplaćenim štetama imati za mesec dana.

- Najveći problem je kod procene imovine, jer nakon povlačenja vode ostalo je dosta tog otpadnog materijala i mulja u objektima i nemoguće je proceniti strukturu i visinu te štete - rekao je Goran Govedarica iz "Dunav osiguranja".

Sa druge strane, država žuri da sazna ko je dobio novac od osiguranja, kako bi raspodela sredstava za saniranje šteta iz državne i humanitarne kase bila što racionalnija.

- Uputili smo pismo osiguravajućim kućama da jave ko je dobio osiguranje, da ne bi ljudi tražili dva ili tri puta pokrivanje iste štete iz različitih izvora - ističe ministar privrede Dušan Vujović.

Marko Blagojević, koji je na čelu Kancelarije za pomoć i obnovu polavljenih područja, kaže da moraju da se uporede podaci.

- To je neophodno da bismo mogli da na neki način da vršimo uporedbu sa podacima koje mi imamo, sa podacima koji su po prirodi stvari kod kancelarije UN - rekao je Blagojević.

Zasad je izvesno da se broj zahteva sa polisama koje pokrivaju osiguranje od poplava meri hiljadama, a iznos koji će osiguranja isplatiti - milijardama dinara.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.