Izvor: eKapija | Utorak, 10.06.2014.| 17:40
Izdvojite članak Odštampajte vest

Zvonačka banja dobija savremeni bazenski kompleks - Sledeće godine konačno kreće i obnova hotela "Mir"?

(Foto: Marija Kambiać)
U živopisnoj klisuri reke Jerme, nekada najposećenija i najatraktivnija turistička lokacija jugoistočne Srbije - Zvonačka banja, ovih dana ponovo je gradilište. Vlasnik urušenog hotelskog kompleksa, Jovča Golubov, počeo je sa uređenjem bazena u podnožju nekadašnjeg hotela "Mir", javljaju "Pirotske vesti".

Golubov je ove godine krenuo sa prvom ozbiljnom rekonstrukcijom nakon kupovine, što vraća nadu da će ovaj kraj ponovo oživeti. Planirano je da se sada rekonstruišu spoljašnji bazeni, dok će obnova hotela najverovatnije početi naredne godine. Završetak uređenja bazena očekuje se do kraja juna, pa će rekonstruisano plivalište prve kupače primiti u prvim vrelim julskim danima, navode "Pirotske vesti".

- Rekonstrukcija bazena je uveliko u toku. Za oblaganje koristimo najsavremenije materijale, a bazen će dobiti mnogobrojne nove sadržaje, dečje tobogane itd... S obzirom na kompleksnost radova, sezona će verovatno početi malo kasnije, ali se još ne zna tačno kada - kazao je Golubov za "Pirotske vesti".

Zvonačka banja, smeštena na 680 metara nadmorske visine, sa izvorom pitke, lekovite mineralne vode temperature 28°C, bila je lečilište još u doba Rimljana.

Sam hotel "Mir" je građen u periodu od 1979. do 1983, a sa radom je počeo tek 1987. Inače, građen je na kaskadama, na izrazito brdovitom terenu, po uzoru na hotel "Srebrna krila" na Floridi. U sklopu "Mira" postojao je kompletan medicinski blok sa svim potrebnim aparatima. Hotel je posedovao jedan zatvoreni i dva otvorena bazena, sa banjskom vodom.

Hotel "Mir" ne radi od 2007. godine. Golubov ga je kupio 2010. godine, i uspeo da pokrene bazen, ali sam objekat i dalje nije u funkciji. Sadašnji radovi na bazenima su prva ozbiljnija rekonstrukcija od kupovine.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.