Izvor: Politika | Sreda, 18.05.2005.| 11:52
Izdvojite članak Odštampajte vest

U Dubajiu, do 2008.god, nastaje još 300 veštačkih ostrva, ako imate milione dolara i preletite avionom iznad njih, videćete ispod sebe -mapu sveta

U samoj blizini Dubaija, iz mora polako izgranja oko 300 ostrva, formirajući jedinstvenu ekskluzivu na pesku koja, gledano iz vazduha, izgleda kao mapa sveta. Za manje od 2 godine, od početka radova, 60% ostrva podignuto je sa morskog dna. Već su prodali 40 ostrva, uključujući 14 ostrva koja predstavljaju Australiju sa Okeanijom. Njih je kupio kuvajtski konzorcijum, koji planira ulaganje 3,5 milrd USD u nekretnine i razvoj turizma. Za prosečno 25 mil USD kupac može da dobije ostrvce površine od nekoliko ha. Podizanje ostrva izvodi flota od 30 brodova, koji bagerom čiste morsko dno Zaliva, a posao treba biti gotov do 2008.god. Kada se projekta završi, "Svet" će se prostirati na 63 km2.

Nakhil kontrolišu lideri ovog emirata i on je zadužen za strategiju privlačenja turista mega-projektima. Jedan od njih je i "Palma" - druga grupa ostrva koja se trenutno gradi u obliku palminih stabala. Osim toga, još jedan veliki projekat, koji je u toku zove se "Dokovi Dubaija", a brošure obećavaju da će biti "veći od Menhetna i Bejruta". Ovoga puta će na veštačkim ostrvima biti podignut grad sa pola miliona stanovnika.

Tagovi:
Dubai
Nakhil
Palma
Dokovi Dubaija
Svet
Podelite:
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.