Izvor: eKapija | Nedelja, 08.06.2014.| 15:34
Izdvojite članak Odštampajte vest

Pomoć EU od 30 mil EUR u julu

Ministarka bez portfelja, zadužena za evropske integracije, Jadranka Joksimović izjavila je u petak (6. juna 2014. godine) da bi Srbija jula mogla da počne da koristi 30 mil EUR preostale pomoći iz IPA programa EU za 2012. godinu.

Ona je objasnila da su to sredstva preostala od ušteda na osnovu povoljnih ponuda na tenderu, i od nezaključenih ugovora za razne namene koji nisu potpisani zbog nedostataka dozvola ili zbog loše administracije.

- Zahvalila bih EU koja je po zaista kratkoj i brzoj proceduri pokrenula mogućnost realokacije 30 mil EUR iz nacionalnog programa za IPA 2012. godine - kazala je ona prilikom potpisivanja sporazuma za sredstva iz fondova IPA za 2013. godinu.

Ona je na skupu u Rektoratu Beogradskog univerziteta rekla da je Srbije Evropskoj komisiji već dala okvirni plan upotrebe sredstava, a ovoga meseca će priložiti detaljnije podatke, čim bude procene štete.

Ona je istakla da će Srbija najveći deo nepovratnih sredstava za saniranje posledica poplava dobiti od EU.

Direktor Direktorata za proširenje Evropske komisije, Žan Erik Pake kazao je da su države članice EU spremne da pomognu Srbiji i da će ona uskoro moći da koristi sredstva neiskorišćene pomoći iz IPA programa za 2012.

On je podsetio da je čim je Srbija zatražila pomoć od EU, "u roku od nekoliko minuta pokrenut mehanizam civilne zaštite Unije".

Šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Devenport je kazao da Evropska komisija "tesno sarađuje s Vladom Srbije, odnosno s Kancelarijom za EU integradcije, kako bi se pripremio ubedljiv zahtev za sredstva iz Fonda solidarnosti EU".

On je podsetio da Srbija za podnošenje zahteva tom Fondu ima rok od 12 nedelja od početka poplava.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.