Izvor: eKapija | Četvrtak, 05.06.2014.| 14:36
Izdvojite članak Odštampajte vest

U "Kolubari" obezbeđena dnevna proizvodnja od 45.000 tona uglja

U Rudarskom basenu "Kolubara" na kopu Polje D danas je počeo da radi sistem za proizvodnju uglja čime je ukupna dnevna proizvodnja pokrenuta nakon poplava udvostručena na 45.000 tona.

Direktor RB "Koubara" Milorad Grčić rekao je novinarima prilikom obilaska tog kopa da se trenutno proizvodi oko 50 odsto od planirane količine uglja u tom ugljenokopu koji snabdeva Termoelektarnu "Nikola Tesla" u Obrenovcu, najveću u Srbiji.

On je dodao da je proizvodnjom uglja na polju D srpski energetski sistem značajno stabilizovan.

- Loše je što ne možemo dalje da povećamo proizvodnju dok ne osposobimo kop "Veliki Crljeni" ili "Tamnavu", koji su potpljeni - rekao je Grčić.

Prema rečima Grčića, osposobljavanjem kopa "Veliki Crljeni" proizvodnja će se podići za još 25.000 tona uglja dnevno.

Tamnavski kopovi "Veliki Crljeni" i "Tamnava - Zapadno polje" na kojima se proizvodi dve trećine uglja u "Kolubara" potpuno su poplavljeni polovinom maja zbog izlivanja reke Kolubare.

Na pitanje novinara kada se očekuje osposobljavanje ta dva kopa Grčić je rekao da postoje veliki problemi sa ispumpbavanjem vode, odnosno nedostatkom pumpi.

On je naveo da je mnogo firmi ponudilio pumpe ali da je većina bila malog kapaciteta.

U toku ove sedmice, kako je rekao Grčić, očekuju se pumpe visokog kapaciteta iz "Vojvodinavode" iz Novog Sada.

On je istakao da je za rešavanje problema ispumpavanja vode iz kopova neophodna saradnja sa stranim državama, navodeći da je RB "Kolubara" do sada kontaktirala sa kompanijama iz Holandije i Nemačke, ali da su ti kontakti prebačeni na nivo "Elektroprirede Srbije" (EPS) u okviru koje posluje RB "Kolubara".

Na pitanje koliko će vremana biti potrebno da se voda ispumpa iz ta dva kopa, Grčić je rekao da to zavisi o kapaciteta ispumpavanja, ali da očekuje da bi to moglo biti do kraja godine, odnosno pre zime.

Grčić je dodao da se za proizvodnju uglja neće čekati dok sva voda ne bude ispumpana, nego će početi ranije, kako koji bager bude osposobljavan, jer mašine jesu oštećene ali nisu uništene.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.