NavMenu

Austrijski privrednici zainteresovani da investiraju u Srbiju

Izvor: Tanjug Četvrtak, 05.06.2014. 11:13
Komentari
Podeli

Austrijski privrednici potvrdili su na biznis forumu u Beču, održanom u okviru posete premijera Srbije Aleksandra Vučića Austriji, izuzetnu zainteresovanost za investiranje u Srbiju, na čijem tržištu su već snažno prisutni.

Regionalni direktor u Privrednoj komori Austrije zadužen za jugoistočnu Evropu Ginter Suher podseća za Tanjug da je Srbija jedan od najvažnijih privrednih partnera Austrije, što ilustruje podatkom da obim spoljno-trgovinske razmene dve zemlje dostiže više od 830 mil EUR, od čega 500 mil EUR "ide" na izvoz Austrije u Srbiju.

- Još impresivniji su podaci vezani za investicije austrijskih firmi u Srbiju. Austrija je najveći investitor u Srbiji. Austrijske firme investirale su ukupno oko 3 mled EUR i prisutno je 450 preduzeća iz Austrije sa svojim predstavništvima u Srbiji - kazao je Suher.

Suher kao oblasti interesantne za investicije iz Austrije u Srbiji navodi pre svega energetski sektor, saobraćajnu infrastrukturu, ekologiju, kao i metalsku i tekstilnu industriju, ali i inovativni sektor.

Član upravnog odbora Erste banke Gernot Mitendorfer takođe potvrđuje, u izjavi Tanjugu, da je Srbija veoma interesantno tržište za austrijska preduzeća.

Johan Marihart, predsedavajući Upravnog odbora koncerna "Agrana" kaže da je njegova kompanija zaniteresovana za investicije u oblasti kojom se bavi, a to je proizvodnja šećera i skroba, dodajući da je Srbija veoma konkurentni proizvođač potrebnih sirovina, kao što su kukuruz i šećerna repa. Prema njegovim rečima, dalje približavanje Srbije EU je za austrijske privrednike veoma važno zbog plasiranja proizvoda na evropsko tržište.

Predsednik Senata privrede Austrije Erhard Busek je istakao da je i ta ustanova uočila veliko interesovanje poslovne zajednice u Austriji za investicije u Srbiju, a predsednik Upravnog odbora Senata privrede Srbije Ivan Gros preneo je da su Austrijanci veoma zainteresovani za ulaganja u poljoprivredu.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.