NavMenu

Uskoro proizvodnja domaćih traktora u halama kruševačke fabrike "14.oktobar"?

Izvor: eKapija Četvrtak, 05.06.2014. 09:55
Komentari
Podeli

Predstavnici IMK "14.oktobar", zatim "Green Top Impeks" iz Beograda, "Metaloprerada" iz Niša i Instituta pri Fakultetu za mala i srednja preduzeća, razgovarali su juče sa gradonačelnikom Kruševca Dragim Nestorovićem o mogućnostima korišćenja proizvodne hale IMK "14.oktobar" za potrebe proizvodnje domaćeg traktora, javlja gradski sajt.

U izjavi za medije, akademik prof. dr Božidar Mihajlović, jedan od kreatora i inicijatora projekta, rekao je da su zainteresovani za proizvodnju traktora od 21 konjske snage (vazdušno hlađenje) i 28 konjskih snaga (vodeno). Radi se o složenom tehničkom proizvodu sa jednostavnim upravljanjem. Planira se i proizvodnja priključnih uređaja, a bio bi uključen i veliki broj kooperanata. Prema rečima Mihajlovića, projektuje se kontigent od 400 do 500 traktora mesečno, a doprinos bruto društvenom proizvodu bi bio povećan za 330 mil EUR.

Potencijalna tržišta su, osim susednih zemalja i Kazahstan, Uzbekistan, Ukrajina, Belorusija, Afrika...

Gradonačelnik Dragi Nestorović rekao je da bi osvajanjem ove proizvodnje dobili kompletno domaći brend i da je IMK "14. oktobar" u potpunosti osposobljen i spreman za prihvatanje ovog projekta.

Time bi se rešio i problem servisiranja traktora i sigurnost kvaliteta, a vozilo bi bilo prilagođeno cenom i tehničkim referencama – poljoprivrednim proizvođačima ograničenih materijalnih mogućnosti i usitnjenim parcelama. Inače, prosečna starost poljoprivredne mehanizacije u Srbiji je preko 20 godina.

U ovom periodu intenzivno se radi na iznalaženju najpovoljnije kreditne linije, a potrebno je oko 1,5 mil EUR, kako bi proizvodnja započela u što kraćem roku.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Energija, Građevina

Zbog RHE Bistrica izmeštaće se dva državna puta - EPS traži projektanta, potrebna i aktuelizacija studije opravdanosti gradnje

Elektroprivreda Srbije raspisala je tender za izradu idejnog rešenja i tehničke dokumentacije za izmeštanje državnih puteva za potrebe izgradnje reverzibilne hidroelektrane (RHE) Bistrica. Kako je navedeno u tehničkoj specifikaciji posla, trase objekata budućeg sistema RHE Bistrica u blizini akumulacije Potpeć se ukrštaju sa trasom državnog puta IIA reda broj 191 Bistrica-Priboj, a trasa državnog puta IIA reda broj 194 Kokin

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.