NavMenu

Festival evropskog filma na Paliću od 19. do 25. jula

Izvor: Danas Četvrtak, 05.06.2014. 09:04
Komentari
Podeli

Dobitnik Zlatne palme u Kanu, film "Zimski san" reditelja Nurija Bilgea Džejlana, zatvoriće 21. Festival evropskog filma, koji će od 19. do 25. jula biti održan na Paliću, saopšteno je na jučerašnjoj konferenciji za novinare u Jugoslovenskoj kinoteci.

Malo više od mesec dana pre početka festivala konstituisan je novi Savet festivala, čija je predsednica glumica Mira Banjac. Dosadašnji predsednik Branislav Lečić ostaje član Saveta i u narednom mandatu, a njegove kolege su: izvršni producent Blažo Perović, Gordan Mihić, Zoran Đerić, Sabolč Tolnai, Zoltan Šifliš, kao i Radoslav Zelenović, koji je ponovo izabran za direktora manifestacije, i Petar Mitrić, novi selektor. Za umetničkog direktora izabran je dosadašnji selektor glavnog programa Nikolaj Nikitin.

Banjac je napomenula da dugo prati ovaj festival, još pre nego što je postala član Saveta, tako da sada samo menja poziciju.

- Čeka me posao da sačuvamo ono što su tako dugo i sa mnogo muke gradili Zelenović i ekipa. Stvorili su nešto neprocenjivo, održali programski koncept u potpunosti i evo opstaju na tih, vaspitan način, ćuteći i radeći - istakla je glumica.

Tokom sedam dana u okviru deset selekcija festivala biće prikazano 85 ostvarenja, među kojima će 13 biti u glavnom takmičarskom programu. Za nagradu Zlatni toranj za najbolji film festivala, kao i dva Palićka tornja, takmiče se i dva domaća filma, čije naslove organizatori još uvek nisu hteli da otkrivaju. Priznanja će dodeliti međunarodni žiri na čijem čelu će biti Pjer Anri Delo, osnivač selekcije "Petnaest dana režisera" ("Quinzaine des Realisateurs") Filmskog festivala u Kanu.

Ove godine u fokusu će biti gruzijska kinematografija, a kao uvod u festivalska dešavanja, od 11. do 18. jula, na trgu ispred subotičke Gradske kuće biće prikazano sedam digitalizovanih klasika svetske kinematografije.

Povodom sto godina od početka Prvog svetskog rata, na Palićkom festivalu biće prikazano šest filmova, koji predstavljaju jedinstveno svedočenje o Velikom ratu, a biće otvorena i izložba i naučni skup "Srbija i Srbi na filmu u Prvom svetskom ratu" u saradnji sa Jugoslovenskom kinotekom. Osim toga u saradnji sa Forumom Ziviler Friedensdienst biće otvorena i postavka i panel- diskusija "MOnuMENTI promenljivo lice sećanja" o različitim konceptima identiteta koji su se razvijali na Balkanu. Na programu je i naučni skup "Ekološke i zdravstvene posledice NATO bombardovanja".

Ovogodišnji budžet festivala je 24 miliona dinara, od kojih je devet miliona obezbedilo Ministarstvo kulture i informisanja, 9,8 miliona dinara Pokrajina, a pet miliona Grad Subotica.

- Pokrajina je svoju obavezu već ispunila, a sa Ministarstvom i Gradom imamo ugovor, ali ne znamo kada će novac biti uplaćen - rekao je Blažo Perović.

Paralele i duh Evrope

Programi "Paralele i sudari" i "Mladi duh Evropi" doneće, između ostalog, devet domaćih filmova, prema Mitrićevim rečima, uglavnom ljudi koji su tek završili Filmske akademije. Filmski sadržaj festivala čine i stalni programi: "Novi mađarski film", "Eko dox", kao i Omaž programi dobitnicima nagrada "Aleksandar Lifka" i "Underground spirit" (koje organizatori takođe nisu hteli da još uvek da otkriju).

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Najavljen tender za prvu deonicu brze pruge Beograd-Niš od Velike Plane do Paraćina

Delegacija Evropske unije u Srbiji najavila je raspisivanje tendera za izgradnju jednog dela brze pruge Beograd-Niš za 1. jul ove godine. Naručilac posla je Infrastruktura železnice Srbije, a tender se odnosi na deonicu Velika Plana-Paraćin. Kako je navedeno u prethodnom obaveštenju o raspisivanju tendera, pruga Beograd-Niš dužine 230 km je strateška za državu i njenu povezanost sa evropskim železničkim mrežama, a troškovi

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.