NavMenu

Obnavljanje poljoprivredne proizvodnje moguće na 16.000 hektara

Izvor: Tanjug Sreda, 04.06.2014. 11:36
Komentari
Podeli

Prvi rezultati analiza poplavljenog zemljišta su ohrabrujući, a prema trenutno raspoloživim podacima, presejavanje će biti moguće na 15.000 do 16.000 hektara, izjavio je danas državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede i zaštite životne sredine Željko Radošević.

Ti podaci nisu konačni, a u ovom trenutku je prioritet da se što pre obezbedi potrebno seme i ostali repromaterijal za do sada evidentirane površine kako bi poljoprivrednici mogli da obnove proizvodnju u agrotehničkim rokovima, odnosno do 1. jula, kazao je Radošević novinarima u Privrednoj komori Srbije.

On je pozvao i sve donatore da pomognu ugroženim poljoprivrednicima tako što će obezbediti semena pre svega ranih hibrida kukuruza i soje.

On je ukazao da su do sada spremne količine za obnavljanje proizvodnje na 11.000 hektara kukuruza i 2.270 hektara soje, svo seme je "non GMO" i očekuje se da će njegova distribucija početi u narednim danima.

Radošević je u okviru konferencije "Srpska poljoprivreda nakon poplava" u organizaciji udruženja "Agropress" napomenuo i da je do sada uzeto oko 500 uzoraka zemljišta iz svih područja gde se voda povukla.

Ranije iznete procene pojedinih stručnjaka da je direktna šteta u poljoprivredi oko 500 mil EUR, Radošević nije želeo da komentariše, istakavši da Ministarstvo poljoprivrede u ovom trenutku intenzivno radi na prikupljanju podataka sa terena i dobija preliminarne podatke od lokalnih samouprava.

Radošević nije izneo konkretan podatak, ali je dodao da je šteta od poplava u poljoprivredi od 35 do 40% od ukupnih šteta od poplava.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Gradiće se parking na Jastrepcu u okolini Kruševca

Gradska uprava grada Kruševca raspisala je javni poziv za izgradnju parking prostora sa pristupnom saobraćajnicom na planini Jastrebac. Procenjena ukupna vrednost radova bez PDV-a iznosi 24.196.392 dinara. Rok za prijavu je 13. maj. Detalje pogledajte OVDE.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.