NavMenu

Za subvencije u privredi 130 mil EUR do kraja 2016. - Investitori koji žele podsticaje države moraće da obezbede plate od minimum 25.000 dinara

Izvor: Blic Utorak, 03.06.2014. 12:42
Komentari
Podeli
Firme koje za pokretanje posla i prijem novih radnika žele da dobiju finansijsku pomoć države moraće da garantuju da će novozaposlenima isplaćivati platu bar 20% višu od minimalca.

Uredba kojom su opet omogućene subvencije države ulagačima za svako novootvoreno radno mesto predviđa da zarade radnika moraju biti minimum 25.000 dinara mesečno.

Do sada je zarada bila jedna od najvećih crnih tačaka ovog modela jer su investitori od države uzimali hiljade evra po novom radnom mestu, a radnicima davali plate od po 100 EUR. Ovo će najviše prijati tekstilcima jer je prosek plata u tom sektoru najniži.

- U narednih desetak dana biće definisani precizni uslovi i to će zavisiti od razvijenosti regiona - kaže ministar finansija Lazar Krstić.

Ministar finansija je rekao za današnji "Blic" da će za subvencije u privredi do kraja 2016. biti izdvojeno oko 130 mil EUR, odnosno 15 milijardi dinara.

- Deo toga ide na subvencionisan kredite - podseća Krstić.

Uredba kojom su domaći i strani ulagači dobili priliku za nove investicije, pre svega u proizvodnju, turizam (ulaganja veća od 5 mil EUR), pa i usluge (investicije više od 300.000 EUR), već je na snazi ali će firme za sredstva iz državnih fondova moći da računaju tek kada Agencija za strana ulaganja objavi konkurs.

U ovoj instituciji kažu da se još radi na pripremi uslova konkursa, ali se nadaju da će apliciranje moći da počne uskoro.

Kako saznaje "Blic", očekuje se da iz ovog fonda prva sredstva dobije finska kompanija PKC, koja je s Vladom prošlog oktobra potpisala memorandum o saradnji koji podrazumeva ulaganje od oko 8 mil EUR do 2016. godine i zapošljavanje 1.500 ljudi. Direktnim podsticajima država će pokušati da privuče ulagače i u firme koje se sada nalaze u restrukturiranju, poput "Sisu auto", koji planira da zaposli 600 ljudi u FAP-u. Slični planovi su i za "Železaru Smederevo".

Subvencije koje se, kao i ranije, određuju po broju novootvorenih radnih mesta, opet će se dodeljivati preko SIEPA-e, a za njih će biti odgovoran ministar privrede. On će biti i predsednik komisije koja će odobravati novac.

Bez obzira na to koliko je vredna investicija, uslov je da sam investitor obezbedi učešće od minimum 25% opravdanih troškova ulaganja.

Na pomoć države neće moći da računaju firme kojima je u prethodnih godinu dana iznos upisanog kapitala smanjen za više od pola, oni kod kojih je prethodnih mesec dana značajno smanjen broj zaposlenih, kao i oni koji imaju bilo kakva dugovanja prema državi.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.