NavMenu

"Energo Zelena" preradila 500 tona životinjskog otpada iz poplava - Proizvodi dobijeni iz ostataka životinja idu u gumene bombone, omote kapsula, lakove za nokte...

Izvor: eKapija Ponedeljak, 02.06.2014. 16:05
Komentari
Podeli

"Energo Zelena" u Inđiji"Energo Zelena" u Inđiji

U fabrici "Energo Zelena" u Inđiji do sada je prerađeno skoro 500 tona životinjskog otpada iz poplavljenih područja u Srbiji, što čini 95 procenata ukupnih količina.

Menadžer fabrike "Energo Zelena" Dejan Basarić rekao nam je prilikom obilaska postrojenja, da je ta fabrika tokom vanredne situacije radila u tri smene i da je od 17. do 28. maja prerađeno oko 660 tona životinjskog otpada, napomenuvši da ta količina obuhvata i 164 tone otpada iz Bosne i Hercegovine. Rukovodioci kompanije kažu da je prerada životinjskog otpada nastalog tokom poplava u Srbiji gotovo okončana, ali se iz BiH tek očekuje intenzivnije dopremanje leševa životinja uginulih tokom poplava i hrana životinjskog porekla koja više nije za upotrebu.

Basarić je preneo da je prema grubim procenama u BiH tokom poplava nastalo ukupno od 1.000 do 1.500 tona životinjskog otpada.

Tom Hanson, direktor kompanije "Greenworks Holding", koja je akcionar kompanije "Energo Zelena", rekao je da je ta fabrika jedna od najznačajnijih belgijskih investicija u Srbiji, čija je inicijalna vrednost iznosila 21,5mil EUR.

On je napomenuo da je "Energo Zelena" trenutno jedina fabrika za neškodljivu preradu životinjskog otpada u Srbiji i regionu, koja u potpunosti posluje u skladu sa srpskim i zakonima EU.

Opremljena je sa najsavremenijom tehnologijom za preradu životinjskog otpada i godišnje može da preradi do 150.000 tona ovog otpada, odnosno 20 tona životinjskog otpada na sat.

Ugovore sa klanicama potpisuju uglavnom na godišnjem nivou, a kako Hanson kaže za "eKapiju", ne postoji limit po broju grla, koji neka klanica mora da ima da bi poslovala sa njima.

Hanson sa druge strane kaže da su oni kao investitori, 2012. godine kada je fabrika osnovana, detaljno analizirali agro tržište u Srbiji za koje veruju da ima veliki potencijal, pogotovu po pitanju mesne i mlečne industrije. Međutim, i dalje mu je, kaže, nejasno, zašto Srbija, sa takvim potencijalom, uvozi i mleko i meso.

Čistoća na nivou, "miris" ipak jak

Dejan Milošević, direktor proizvodnje, pokazivao je novinarima jedan po jedan sektor, od prijema leševa uginulih životinja, preko "cisterni" u kojima se one kuvaju, pa do dela gde se dobijaju proizvodi koje ova kompanija prodaje.

- Posle kuvanja u kazanu izdvaja se vodena para koja se spaljuje na temperaturi od 800 stepeni - objašnjava Milošević.

- Ostatke, koje čine protein, belančevine i masti se izdvajaju i cede u sledećim fazama. Kosti i meso se melju, a dobijeno brašno posle služi kao energent, dok se tehnička mast koristi u proizvodnji biodizela. Zato je "Energo zelena" fabrika sa takozvanim nultim stepenom otpada – dodaje šef proizvodnje inđijske kompanije.

Menadžer fabrike Dejan Basarić kaže za "eKapiju" da sarađuju sa većinom klanica u Srbiji, a kada je u pitanju prodaja gotovog proizvoda, deo kupuje "Lafarge" i dalje ga koristi kao energent. Koštano i mesno brašno je sa druge strane nerafinisan proizvod, koji izvoze u Češku i druge zemlje Evropske unije, koje to brašno dalje prerađuju.

Iako su prostorije "Energo zelene" jako čiste, neprijatan miris je ipak prisutan na svakom koraku. Nezvanično saznajemo da je prosečna plata 53-oje zaposlenih, dosta iznad republičkog proseka.

Inače ovde radi 52 radnika sa teritorije Inđije i samo jedan Belgijanac.

Otpad ide i u gumene bombone

Životinjski otpad deli se u tri kategorije. Podela se vrši prema stepenu rizika koji taj otpad predstavlja za zdravlje ljudi i zdravlje životinja.

Kategoriju 1 i 2 čini životinjski otpad i sporedni proizvodi životinjskog porekla (SPŽP) iz klanica, sa farmi i fabrika za preradu mesa koji su opasni i predstavljaju pretnju za ljusko zdravlje i zdravlje životinja.

Kategoriju 3 čine sporedni proizvodi životinjskog porekla koji nisu opasni i ne predstavljaju opasnost po zdravlje.

Ovakav otpad nipošto ne sme da se, nepravilnim razdvajanjem, pomeša. Ukoliko bi tokom separacije ili transporta, u kamion u kojem se nalazi otpad iz treće kategorije dospeo makar isamo jedan deo otpada iz kategorije 1, sav otpad bi automatski morao da se tretira kao kategorija1.

Ono što je zanimljivo jeste da u treću kategoriju otpada spadaju koža, krv, unutrašnji organi, rogovi i kosti, koji se dobijaju od zdravih životinja.

- Od njih se pravi hrana za kućne ljubimce, kozmetika, karmini, lakovi za nokte - kaže Hanson.. On je dodao da od toga nastaju i omoti za kapsule za antibiotike, pa čak i gumene bombone! Međutim, kako Hanson dodaje, to ne treba da nas plaši jer je, kako je ponovio, taj otpad bezopasan po ljudsko zdravlje.

Najveća belgijska investicija u Srbiji

"Energo Zelena", savremena fabrika za preradu životinjskog otpada (sporednih proizvoda životinjskog porekla -SPŽP, kako je zvaničan naziv) kategorije 1 i kategorije 2 sa kapacitetom prerade do 150 hiljada tona životinjskog otpada godišnje počela je sa radom 2012. godine. Kompanija "Zelena nv", vlasnik fabrike "Energo Zelena" je zajednička investicija kompanija "Greenworks Holding" (51%), "Saffelberg Investments" (37%) i "Ecotech Solutions" (12%).

Reč je o direktnoj stranoj investiciji u vrednosti od 21,5 mil EUR.

Jelena Đelić

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.