NavMenu

Koliko je teško kada više nisi u prvoj mladosti - a treba podići kredit

Izvor: Novosti Subota, 17.02.2007. 15:55
Komentari
Podeli

KOD većine banaka stariji građani mogu da se zadužuju samo do 65 godine života, a jedino su Hipo-alpe adria, Rajfajzen i Komercijalna tu granicu pomerile na 68, odnosno 70 godina života. Tačnije, poslednja rata na bilo kom zajmu mora da dospe najkasnije na rođendan kada klijent puni godinu koju su banke limitirale. Zbog toga, na primer, stambene pozajmice treba uzimati u mlađim danima, kako bi se obaveze lakše otplatile, odnosno vraćale na duži rok.
Penzioneri zbog ovakvih stavova bankara negoduju, jer smatraju da ima zdravijih i vitalnijih sedamdesetogodišnjaka, nego recimo, građana u kasnim pedesetim godinama. Ali, bankari su mišljenja da je ljudski vek ograničen i da se rizik za nevraćanje kredita povećava sa godinama. Penzionerima banke nude mnoge usluge po nižim cenama, od vođenja tekućeg računa, kreditnih kartica do keš kredita. U tome prednjače Komercijalna i Vojvođanska banka, jer žele da imaju više klijenata i smatraju da najstarija populacija zarađuje manje od radno aktivnog stanovništva.
- Odobravanje kredita do određene starosne granice je uobičajena mera kojom se banka štiti od rizika da klijent neće biti u mogućnosti da ga otplati - kaže Svetozar Šijačić, direktor sektora za rad sa stanovništvom u Rajfajzen banci. - Ukoliko govorimo o dugoročnim zajmovima, na primer stambenim pozajmicama, oni nose značajne rizike gubitka posle, pada vrednosti nekretnine i po pravilu nastaju posle sedme godine od odobravanja kredita. Kod nas nema još takvih iskustava, jer je ova vrsta kreditiranja tek počela. Ali je to primer i razumljivo je da se otplata zajmova vezuje za radni vek, i apsolutno je pravo banke da se rukovodi sopstvenim procenama o starosnoj granici.
U Rajfajzen banci poslednja rata za kredit mora da se otplati do 65 godine, osim za gotovinske do 10.000 evra, za refinansiranje starih zajmova, kao i potrošačkih pozajmica koje mogu da teku do 68 godine. Jedino kod modela sa 100 odsto depozita starosna granica za vraćanje zajma nije određena.Kod nas, penzioneri, u ovom trenutku i nisu ciljna grupa za bankare koji nude skupe keš kredite. Prema statistici međutim, od 1,2 miliona starijih građana polovina ima obustave na čeku. U pitanju su mali iznosi, shodno i prinadležnostima koje primaju. Penzioneri se mahom kratkoročno zadužuju na godinu-dve, a kod malog broja banaka i na 48 meseci. Kupuju se najčešće ogrev, zimnica, medicinski aparati poput merača pritiska i pomagala. Ima, starijih građana koji mogu da kupe na primer, belu tehniku, televizor...
Neke banke penzionerima nude keš kredite od 500 do 10.000 evra, ali njih 250.000 ne može da podigne ni ovu najnižu sumu novca datu na 12 meseci, za koju mesečna rata iznosi 50 evra. Najčešće, stariji građani se odlučuju za pozajmice po tekućem računu, koje su i najskuplje.

NASLEDNICI
UKOLIKO penzioner umre, pre nego što isplati sve rate za kredit, njegove obaveze preuzima supružnik ili deca, a u nekim slučajevima i najbliža familija. Ukoliko, međutim, nisu spremni da vraćaju dug, banka će pokrenuti sudski spor.

KAKO JE U EVROPI
I Z ZEMLjAMA Evropske unije postoji ograničenje za zaduživanje starijih građana i limit je najčešće kao i kod nas od 65 do 70 godina života. Ali, svako ko ima polisu životnog osiguranja može da uzme zajam, jer to to garancija da će biti vraćen. Uvođenje ove vrste osiguranja i kod nas će sigurno produžiti starosnu granicu za otplatu zajmova. napomena : tekst u potpunosti preuzet iz lista
, 17.02.2007
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Finansije, IT, Telekomunikacije

Hrvatski Aircash stiže u Srbiju

Aircash, prvi hrvatski viševalutni gotovinski novčanik koji radi u državama Evropske Unije i u Švajcarskoj i ima million korisnika, najavio je dolazak na tržište Srbije. Ovo je za Bloomberg Adria potvrdio Hrvoje Ćosić, direktor kompanije. Izdavalac Aircash Mastercard prepaid kartice je licencirana institucija za elektronski novac s licencom Hrvatske narodne banke koja važi u svim državama EU. Upisani su u EU registar institucija za

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.