NavMenu

Pola miliona sadnica za Beograd

Izvor: Tanjug Petak, 30.05.2014. 10:49
Komentari
Podeli

Ove godine "Zelenilo - Beograd" na javnim zelenim površinama na teritoriji 10 gradskih opština zasadiće 480.000 komada letnjeg cvetnog rasada. Na proizvodnim površinama JKP "Zelenilo Beograd" za ove potrebe odgajeno je oko 20 različitih vrsta.

Na zelenim površinama najviše će biti zasađeno vinke (vinca) - 154.000 komada, kadife (tagetes) - 100.000 komada, salvije (salvia) - 46.000 komada, alisuma (alysum) - 28.000 komada i begonije - (begonia) - 28.000 komada. Pored toga, u beogradskim cvetnjacima biće zasađeni i lepi jova (impatiens), gazanija (gazania), petunija (petunia), kana (canna), prkos (portulaca), muškatle (pelargonium)...

Od 480.000 sadnica, do sada je na javnim zelenim površinama zasađeno oko 350.000 komada cvetnog rasada. U žardinjerama će biti posađeno oko 15.700 komada sezonskog cveća.

Najviše sadnica cveća se posadi na teritoriji opštine Stari grad i to oko 92.640 komada, na Savskom vencu oko 56.000, a na Vračaru oko 30.000.

Samo u Pionirskom parku zasađeno je 28.850 sadnica, i to: na gornjem parteru ispred Skupštine grada 13.350 komada crvene salvije, žute kadife i bele vinke, a na donjem parteru 15.500 komada salvije, kadife i belog alisuma.

Deo proizvedenog biljnog materijala, oko 5% od ukupne proizvodnje, plasira se i preko četiri prodavnice cveća u gradu.

JKP "Zelenilo-Beograd" raspolaže sa 12 hektara površine za proizvodnju biljnog materijala na otvorenom i 7.000 metara pod staklenicima, gde proizvodnja sadnog materijala traje neprestano tokom cele godine.

Na ovaj način, uz mnogo truda i ulaganja, JKP "Zelenilo Beograd" kontinuirano obezbeđuje lep i atraktivan izgled zelenih površina u Beogradu, što je jedan od glavnih zadataka ovog preduzeća, navedeno je u saopštenju.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Finansije, IT, Telekomunikacije

Hrvatski Aircash stiže u Srbiju

Aircash, prvi hrvatski viševalutni gotovinski novčanik koji radi u državama Evropske Unije i u Švajcarskoj i ima million korisnika, najavio je dolazak na tržište Srbije. Ovo je za Bloomberg Adria potvrdio Hrvoje Ćosić, direktor kompanije. Izdavalac Aircash Mastercard prepaid kartice je licencirana institucija za elektronski novac s licencom Hrvatske narodne banke koja važi u svim državama EU. Upisani su u EU registar institucija za

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.