NavMenu

Kostić najbogatiji Srbin, skinuo Miškovića s trona

Izvor: Tanjug Četvrtak, 29.05.2014. 13:32
Komentari
Podeli

Vlasnik "MK Grupe", Miodrag Kostić potisnuo je sa trona najbogatijih srpskih biznismena osnivača i vlasnika "Delta Holdinga", Miroslava Miškovića, prema "Forbsovoj" rang listi bogataša za 2014. godinu.

Kostić, čije se bogatsvo procenjuje na 520 mil EUR, drugi je najbogatiji biznismen u regionu, iza vlasnika hrvatskog "Agrokora" Ivice Todorića, koji je "težak" 735 mil EUR, piše "Jutarnji list", pozivajući se na listu najbogatijih ljudi regije objavljenu u hrvatskom izdanju časopisa "Forbs".

Prvo mesto vlasnika "Agrokora" je godinama neupitno, a iz Hrvatske je visoko i Emil Tedeschi sa 290 miliona evra.

- U Srbiji je Kostić s trona skinuo Miroslava Miškovića, vlasnika "Delta Holdinga", čiji se prihodi smanjuju otkad sudstvo ispituje legalnost njegovog poslovanja - piše "Jutarnji".

Od desetorice srpskih biznismena s najvećim prihodima još su dvojica završila u pritvoru - Srđan Knežević i Petar Matijević, navodi se u tekstu i dodaje da je prvi vlasnik "Knez Petrola", najveće kompanije u naftnom sektoru regije posle NIS-a, a drugi, pre 20 godina vlasnik mesare, sada je jedan od najvećih zemljoposjednika i novi član kluba Top 10 u Srbiji.

Stanje u slovenačkom realnom sektoru lani se uvelike popravilo, a na listi najbogatijih prvi je i dalje Sandi Češko, vlasnik najveće TV prodaje u regiji.

Drugi su supružnici Albin i Tatjana Doberšek (274 mil EUR), osnivači preduzeća "Engeneering Dobersek", uspešnog zbog inovacija i niza patenata, a treći je Joc Pečečnik (188 mil EUR), vlasnik "Elektonček Grupe".

U BiH je među vodećima opet "Agrokor", a ključ njegovog uspeha su, kako kaže potpredsednica Ljerka Puljić, direktne investicije. "Konzum" je po prihodima četvrti.

Vlasnik trgovačkog lanca "Bingo", Senad Džambić pojavio se na desetom mestu liste najvećih kompanija u BiH, s prihodom od 448,5 miliona konvertibilnih maraka.

Novo lice na BiH listi je i Tihomir Brajković, građevinar iz Kiseljaka, vlasnik firme "Tibre Pacifik", a Tomislav Antunović je s preduzećem AGS iz Orašja 14. među najvećima u BiH.

Kralj čelika Minčo Jordanov čvrsto se drži na prvom mestu liste najbogatijih makedonskih preduzetnika po tržišnoj kapitalizaciji deonica kompanije koje poseduje.

Opasno mu se približio Andreja Josifovski, vlasnik energetske firme AD "Makpetrol", piše "Jutarnji".

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Saobraćaj, IT, Telekomunikacije

Kentkart tuži Grad Beograd i zahteva 17 mil EUR odštete

Kompanija Kentkart, koja je godinama obavljala naplatu karata u gradskom prevozu, nakon raskida ugovora tužila je grad i zahtevala odštetu od 17 mil EUR, izjavio je predsednik Privremenog organa Grada Beograda Aleksandar Šapić. - Kontrolisali su sistem od 250 mil EUR godišnje. Ja tvrdim da preko 1 mil EUR ne mogu da dobiju, a mislim da će čak biti obrnuto, jer mi imamo dokaze da su unazadili sistem - rekao je Šapić za Radio-televiziju

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.