NavMenu

Kore i kolači za celu Srbiju - Porodična firma "Stanić NM" iz Aranđelovca stalno širi proizvodnju

Izvor: Ekonometar Četvrtak, 29.05.2014. 12:27
Komentari
Podeli

Slobodan i Nela Stanić (Foto: Ekonometar)Slobodan i Nela Stanić

Slobodan Stanić je 1991. godine završio srednju elektrotehničku školu i odmah se zaposlio u Mlinsko-pekarskoj industriji "Pobeda" u Aranđelovcu. Punih 17 godina održavao je grejna postrojenja u toj velikoj firmi, koja je snabdevala hlebom i pecivima opštine Aranđelovac, Topola i Lazarevac.

– U porodični biznis sa suprugom Nelom krenuo sam nakon odlaska iz "Pobede", od koje sam dobio otpremninu od oko 10 hiljada evra – priča Slobodan za "Ekonometar".

- Dok sam radio u toj firmi svaki slobodan dan sam koristio za šoping u Bugarskoj i Rumuniji kao i u Subotici, kupovao sam robu za koju su građani bili zainteres ovani. Svaki ušteđeni dinar ulagao sam u izgradnju i opremu lokala i nove kuće. Bilo je teško, ali se dobro i zarađivalo – priseća se sagovornik.

Porodična firma "Stanić NM" otpočela je biznis pravljenjem kora za pite i gibanice. Tri radnice mesečno su proizvodile dve do tri hiljade kilograma kora. Kako se posao razvijao i kupaca je bilo sve više. Oni su prepoznali izvanredan kvalitet te vrste testenina, za koju je, ustvari, potrebno malo artikala – brašno T-450, pitka aranđelovačka voda i so.

– Naše proizvode kupci mogu naći u marketima i prodavnicama od Aranđelovca do Sombora, a najveći kupci su ovdašnji supermarket "Fortuna", "Grin" u Petrovcu na Mlavi i "Medijus" u Staroj Pazovi. Imamo i distributivni centar sa hladnjačom u Novom Sadu, za vojvođansko područje. U ovoj našoj branši konkurencija je jaka, ali kupci su dosta izverzirani u prepoznavanju kvaliteta, koji je i nama na prvom mestu – objašnjava Stanić.

Osim kora, vredne radnice "Stanić NM" prave i četrdesetak vrsta kolača i trideset vrsta torti u novoizgrađenom modernom pogonu na obroncima Bukulje, koji pre liči na neki institut, nego na fabriku kora i slatkiša. Mesečno se odatle na tržište plasira 20 hiljada kilograma kolača i pet hiljada kilograma rezanaca za supe.

(Foto: stanicnm.rs)

– Ove godine kupcima smo ponudili izuzetno kvalitetan program novih vrsta torti, među kojima su i one stare, koje se spremaju po receptima naših baka. U tom poslu odlično sarađujemo sa jednom belgijskom firmom. Inače, ovde je zaposlen 51 radnik, čija je prosečna plata 30.000 dinara. Lične dohotke isplaćujemo redovno, kao i sve doprinose državi. Moram da naglasim da u našoj firmi vlada porodično-kolektivni duh, jer zaposleni tako doživljavaju svoj odnos prema radu. Na to sam ponosan. Jer, da nije tako, ne bismo uspešno poslovali svih proteklih godina – tvrdi Stanić.

Od vlasnika firme smo čuli da u prvih šest godina nisu išli ni na godišnji odmor, jer je bilo puno posla i drugih obaveza. Međutim, ovog leta će krenuti na more sa ćerkom Marijom (17) i sinom Nikolom (12).

Razmišljajući o budućnosti, Stanić se uzda u novu srpsku vladu, jer očekuje ispunjenje datih obećanja, koja se odnose na razvoj male privrede i srednjih preduzeća.

– Dobro bi nam došli dugoročni krediti za nove investicije, a ukoliko bi država smanjila doprinose, poslodavci bi sigurno u znatno većem broju prijavljivali svoje radnike, što bi bila obostrana korist, zaključuje Slobodan Stanić.

Nova linija 60.000 EUR

U junu ove godine majstori iz Valjeva isporučiće novu liniju za kore i rezance, vrednu 60.000 EUR.

– Nova linija zameniće 17 radnica i mesečnu proizvodnju od dva vagona kora, koje će biti kvalitetne, kao i one ručno pravljene. Tako će pola kilograma kora, umesto sadašnjih 70, koštati 55 dinara.

(Napomena: tekst je u potpunosti preuzet iz lista "Ekonometar". Poziv na pretplatu www.nirapress.com)

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Finansije, IT, Telekomunikacije

Narodna banka Srbije i Rakuten Viber razgovaraju o mogućnostima saradnje u oblasti instant plaćanja

Guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković sastala se s predstavnicima kompanije Rakuten Viber (Vajber) radi razmatranja saradnje čiji bi rezultat bilo povezivanje funkcionalnosti ove aplikacije i servisa IPS NBS sistema, na korist svih građana Republike Srbije. Sistem za instant plaćanja (IPS NBS sistem) uveden je 2018. godine, prvi u regionu i među prvima u svetu. - Danas više od četiri miliona korisnika aplikacija mobilnog

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.