NavMenu

EU daje još 65 mil EUR Srbiji i BiH

Izvor: RTS Sreda, 28.05.2014. 15:45
Komentari
Podeli

(Foto: seio.gov.rs)
Evropska komisija donela odluku da izdvoji dodatnih 65 mil EUR za otklanjanje posledica velikih poplava koje su pogodile Srbiju i BiH. Novac će u obe države biti dostupan krajem juna. EU je do sada poslala neposrednu pomoć.

Od tog iznosa, 3 mil EUR humanitarne pomoći namenjeno je najugroženijima u obe zemlje, radi rešavanja trenutnih potreba, a naročito onih koje se tiču hrane, zdravlja i sprovođenja zdravstvenih mera, prve pomoći i skloništa, navedeno je u saopštenju EU, koje prenosi Tanjug.

Prioritet predstavlja obezbeđivanje vode za piće, osnovna sredstva prve pomoći kao što su ćebad, dušeci, kreveti, posteljina, te pribor i materijal koji se tiče opreme za sušenje radi sanacije oštećenih kuća.

Ta sredstva će biti usmerena pomoću Crvenog krsta i Crvenog polumeseca, ali i drugih partnerskih organizacija na terenu.

Preostala 62 mil EUR raspoređena su za kratkoročnu i srednjoročnu obnovu i sanaciju posledica poplava u pogođenim područjima.

Ova sredstva su preusmerena iz prethodnih programa u okviru instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA), a između ostalog, ta finansijska pomoć namenjena je obnovi javne infrastrukture, kao što su škole i službe socijalne zaštite, te nabavljanju osnovne opreme za preduzeća i farme s ciljem ponovnog pokretanja aktivnosti.

Osim toga, program IPA 2013. obuhvatiće i poziv za podnošenje predloga u iznosu od 2 mil EUR, koji će biti objavljen u junu radi pružanja podrške uvođenju sistema reagovanja na poplave koji će biti u skladu sa Mehanizmom za civilnu zaštitu EU.

EU je zainteresovana za nastavak pružanja srednje i dugoročne podrške pomoću novog IPA programa, za koji će novac biti izdvojen za period od 2014. do 2020. godine.

Tačan obim i iznos pomoći biće određen na osnovu sveobuhvatne procene potreba, koja bi trebalo da bude završena u narednim nedeljama, tako da će sredstva biti dostupna obema državama tokom leta.

Evropska komisija sarađuje sa pogođenim zemljama i održava blisku koordinaciju sa međunarodnim finansijskim institucijama, da bi precizno utvrdila potrebe i identifikovala najbolje instrumente finansijske podrške.

Na osnovu toga, EU će rasporediti dalja IPA sredstva kako bi podržala rekonstrukciju infrastrukture, i unapredila upravljanje rizicima od poplava, još jednom iz regionalne perspektive.

To će pomoći u boljem predviđanju i smanjenju rizika, ali i u unapređenju mehanizama civilne zaštite u slučaju elementarnih nepogoda. Instrument EU koji doprinosi miru i stabilnosti (bivši Instrument za stabilnost) stručnom pomoći već pruža ciljanu podršku za procenu potreba. Taj instrument će takođe obezbediti dalje finansije za rešavanje kritičnog problema mina sa kojim se suočava Bosna i Hercegovina.

Osim humanitarnih sredstava u iznosu od 3 mil EUR, tu je i nematerijalna pomoć koju pružaju 22 države članice EU pomoću Mehanizma civilne zaštite.

U obe države je raspoređeno više od 660 ljudi, koji su doneli i opremu u vodu, motorizovane čamce, helikoptere, opremu za ispumpavanje vode i komplete humanitarne pomoći.

Koordinacioni centar Evropske komisije za reagovanje u kriznim situacijama je u stalnom kontaktu sa odgovarajućim vlastima pogođenih zemalja, kako bi se osiguralo da pomoć koja pristiže zadovolji potrebe na terenu.

Dva tima EU za civilnu zaštitu pomažu koordinaciju pomoći u Srbiji i Bosni i Hercegovini.

Evropska komisija delimično snosi troškove transporta pomoći, a vlastima obezbeđuje satelitske snimke pogođenih područja, navedeno je u saopštenju EU.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Saobraćaj

Grad Beograd prodaje garaže - Početna cena 7.000 EUR

Grad Beograd oglasio je prodaju nepokretnosti u javnoj svojini, a reč je o garažnim prostorima u Ulici Salvadora Aljendea 18A. Na prodaju je ponuđeno 12 garaža, površine po 14 m2, koje se nude po početnoj ceni od po 7.000 EUR. Rok za podnošenje prijava je 30. april, a više detalja pogledajte OVDE.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.