NavMenu

FISKALNI SAVET: Najavljene olakšice za poslodavce nisu dobre

Izvor: Tanjug Ponedeljak, 26.05.2014. 15:59
Komentari
Podeli

Predložene zakonske izmene kojima se propisuje privremeno oslobađanje poslodavaca od plaćanja dela poreza i doprinosa na zarade novozaposlenih radnika neće pomoći rešavanju problema nezaposlenosti, niti osetnije suzbiti sivu ekonomiju.

Ovo se navodi u oceni koju je Fiskalni savet uputio Odboru za finansije Skupštine Srbije, a na nacrte zakona o izmenama i dopunama zakona o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje i zakona o porezu na dohodak građana.

- Nije realistično da će predložene poreske olakšice same po sebi dovesti do osetnijeg prelaska radnika iz sive zone u legalne tokove, niti do osetnijeg povećanja stope zaposlenosti - navodi Fiskalni savet.

Otuda, kako stoji u ovoj oceni, nije realistično očekivati ni povećanje javnih prihoda po ovom osnovu, čak se može očekivati marginalni gubitak javnih prihoda jer će pojedine uspešne firme koje su inače planirale da zaposle nove radnike u naredne dve godine sada ostvariti dodatne poreske beneficije.

Fiskalni savet navodi i da visoka stopa nezaposlenosti u Srbiji, kao i u većini zemalja regiona je strukturne prirode i zahteva adekvatne mere strukturnih reformi poput unapređenja radnog zakonodavstva, poboljšanja uslova poslovanja i povećanja konkurentonosti domaće privrede.

- Izabrani mehanizam za ostvarivanje ovih ciljeva nije u skladu sa dobrom poreskom praksom jer će stoviriti distorzije između poreskog tretmana trenutno zaposlenih radnika i novozaposlenih radnika u naredne dve godine - navodi se u oceni Fiskalnog saveta.


Fiskalni savet se ne slaže ni sa idejom zakonodavca da se poveća stopa penzijskih doprinosa sa 24 na 26% i ekvivalntno smanji stopa doprinosa za zdravstvo sa 12,3 na 10,3%.

- Predložene izmene neće promeniti postojeći nivo fiskalnog opterećenja zarada i samim tim neće uticati na privrednu aktivnost - navodi se u dopisu.

Nacrti predloženih izmena zakona propisuju oslobađanje poslodavaca od obaveze uplate dela poreza i doprinosa na zarade od 65 do 74% za novozaposlene radnike u periodu od juna 2014. do juna 2016. godine.

Ideja zakonodavca je da pomenute olakšice za novozaposlene radnike stimulišu legalizovanje postojećih radnika koji rade u sivoj zoni.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

20.06.2024.  |  Industrija, Saobraćaj

Kinezi u Srbiji traže partnere za proizvodnju vagona - Predstavnici kompanije CRCC obišli pogone fabrika Goša i Želvoz

Predstavnici najvećeg kineskog proizvođača i remontera vagona, iz firme CRCC, obišla su farbike šinskih vozila Goša i Želvoz. Predstavnici ove firme su prvo obišli pogone Goše. Najveće interesovanje bilo za proizvodni program fabrike šinskih vozila, njene opremljenosti mašinama, opremom, infarstrukturom, sistemima za proizvodnju, kadrovskim potencijalom i tehnološkim procesom koji se izvodi u Goši prilikom proizvodnje novih

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.