NavMenu

Prekinuta sedmogodišnja vladavina "Represent Communications" - Šta pokazuje analiza PR uluga u Srbiji u 2013?

Izvor: eKapija Petak, 23.05.2014. 16:13
Komentari
Podeli
(Foto: taboomagazine.org)
Kada bi se primenio sistem vrednovanja uspešnosti poslovanja koji je do sada korišćen upoređivanjem i vrednovanjem deset ekonomskih parametara agencija koje su poslovale na tržištu pi-ar usluga u Srbiji u 2013. godini, na prvo mesto, posle sedam godina suverenog vladanja agencije "Represent Communications" izbila bi agencija "Executive Group", navedeno je u objavi rezultata poslovanja specijalizovanih agencija i preduzeća koji su poslovali na tržištu marketinških usluga u Srbiji u 2013. godini, koji je uradio časopis "Taboo".

"Executive group" ima ubedljiv rast poslovnog prihoda u poslednje tri godine. Taj rast prati i neto dobitak, kao i zavidan – stalno rastući broj zaposlenih. U sve tri ekonomske kategorije zauzima prvo mesto, i to ubedljivo.

Bez prejudiciranja, sedmogodišnja vladavina "Represent Communications" ubedljivo je prekinuta.

Imajući u vidu kontinuirani pad poslovnog prihoda "Represent Communications", kao i neto dobiti koja je svedena na simboličnu vrednost, nameće se, kao mogući zaključak, da u Srbiji više ne postoji dominacija dve agencije za pi-ar već samo jedne.

Iznenađenje godine je snažan prodor agencije "Ruskin&Hunt" koja je, nedavno, obeležila tek peti rođendan. Za svega tri godine, uspon sa 21. na 3. mesto po poslovnom prihodu, sa neverovatnom vrednošću neto dobitka i dupliranim brojem zaposlenih, bez obzira što je to, još uvek, jednocifreni broj, izaziva respekt, navodi časopis "Taboo".

Agencija "Olaf&McAteer" demonstrira stabilnost po svim analiziranim parametrima.

"Direct Media Public Relations" takođe posluje stabilno i ostvaruje stalno rastuće poslovanje.

Agencija "Chapter 4" ima mnogo veću tržišnu prisutnost nego što to rezultati poslovanja govore.

Agencija "Right", posle silnog poslovnog rezultata u 2012. godini koji je, od strane analitičara, pogrešno protumačen kao rezultat poslovanja na tržišnim komunikacijama, "vraćanjem" u grupaciju kojoj pripada, značajno je doprinela padu poslovnog prihoda grupacije u 2013. godini. Bez toga, po poslovnom prihodu, grupacija bi bila na skoro istom, pokazuju analiza časopisa "Taboo".

Kako je zabeležen rast neto dobiti za skoro 50 posto (46,38%), i rast broja zaposlenih za 2,3%, može se zaključiti da je u pitanju stabilna poslovna grupacija. Da li je mogući razlog dominacija ženskog roda – i po broju zauzetih vodećih pozicija ili po učešću u ukupnom broju zaposlenih, drugi neka zaključuju.

U odnosu na prethodnu rang listu, brisana je agencija "Milošević Creative Comminications", (bez ostvarenog poslovnog prihoda u 2013. godini).

Kako navodi časopis "Taboo", sumnjive "znake" emituju "Neo communications", "A media", "New media team", "Communications&Consulting".

Deset od dvadeset analiziranih agencija za pi-ar ima značajan pad neto dobitka u odnosu na prethodnu, 2012. godinu, što potvrđuje stav da je vidna konsolidacija uspešnih. Može se desiti da će jedna od te rezultante biti permanentno smanjenje broja tržišnih učesnika, pogotovu u vreme ekonomske krize koja se, u Srbiji, sve više zaoštrava.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Energija, Građevina

Zbog RHE Bistrica izmeštaće se dva državna puta - EPS traži projektanta, potrebna i aktuelizacija studije opravdanosti gradnje

Elektroprivreda Srbije raspisala je tender za izradu idejnog rešenja i tehničke dokumentacije za izmeštanje državnih puteva za potrebe izgradnje reverzibilne hidroelektrane (RHE) Bistrica. Kako je navedeno u tehničkoj specifikaciji posla, trase objekata budućeg sistema RHE Bistrica u blizini akumulacije Potpeć se ukrštaju sa trasom državnog puta IIA reda broj 191 Bistrica-Priboj, a trasa državnog puta IIA reda broj 194 Kokin

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.