NavMenu

Prestigao "Apple" - "Google" najvredniji IT brend

Izvor: B92 Petak, 23.05.2014. 09:01
Komentari
Podeli

Najskuplja svetska marka prema listi "BrandZ Top 100", agencije "Millward Brown" ove godine je "Google". Njegova vrednost je dostigla 158,8 mlrd USD i u odnosu na prošlu godinu je povećana 40%, prenose svetske agencije.

"Google" je tako prestigao "Apple", koji je na čelu liste bio prethodne tri godine. Poziciju "Google"-a ojačao je uspeh na polju pametnih telefona. Njegov sistem Android dominira na masovnom tržištu a u najvišoj kategoriji je jedini realan konkurent "Apple"-vom "iPhone"-u koji radi na sopstvenom operativnom sistemu iOS.

Iako "Google" na operativnom sistemu Android ne zarađuje direktno, jer ga besplatno daje na korišćenje proizvođačima mobilnih telefona, to je za njega ipak garancija budućih prihoda.

Svake godine se oko sto miliona korisnika kupovinom novog telefona sa ovim sistemom čvrsto vezuje za njegove usluge, prenose mediji. Vrednost marke "Apple"-a se sa prošlogodišnjih 185,1 mlrd USD snizila na 147,9 mlrd USD. Međutim, vrednost tog brenda je od 2006. godine povećana 824%. Vrednost firme na berzi je u istom periodu porasla 759%.

Slično je i sa "Google"-om, čiji brend je za proteklih devet godina skočio 139 procentnih poena više nego tržišna vrednost kompanije.

Iz studije takođe proizilazi da 100 najvrednijih svetskih marki ima ukupnu vrednost 2,9 biliona dolara, što je dvostruko više nego što su vredele 2006. kada je prvi put napravljena ova lista.

Pogledajte listu najvrednijih IT kompanija na svetu:

1. Google
2. Apple
3. IBM
4. Microsoft
5. Tencent
6. SAP
7. Facebook
8. Baidu
9. Samsung
10. Oracle
11. HP
12. Accenture
13. Siemens
14. Yahoo
15. Twitter
16. Cisco
17. LinkedIn
18. Intel
19. Sony
20. Ericsson

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Industrija, Finansije

Stižu novi lovci na srpsko zlato - Australijski Strickland Metals kupio rudarski projekat na planini Rogozna

Strickland Metals ušao je u "unosnu srpsku zlatnu igru" nakon što je izdvojio 37 miliona dolara za kupovinu projekta Rogozna koji se može pohvaliti ogromnim resursom od 5,44 miliona unci zlatnog ekvivalenta (oko 170 tona), pišu australijski mediji. Australijski gigant Strickland Metals Limited bavi se otkrivanjem mineralizovanih sistema "svetske klase" sa fokusom na zlato i bakar. Kako navode mediji, za projekat zlata Rogozna Strickland

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.