Izvor: eKapija | Sreda, 21.05.2014.| 15:39
Izdvojite članak Odštampajte vest

Opasnost nije prošla, situacija se kontroliše - Stabilniji energetski sistem od sledeće nedelje

(Foto: Suzana Obradović)

Sa pristiglim informacijama da je potopljen Rudarski basen "Kolubara" potom i deo Termoelektrane "Nikola Tesla", građani su počeli da pripremaju baterijske lampe i sveće. Međutim, ispostavilo se da je srpski energetski sistem ipak jači od poplave "koje nisu viđene u poslednjih 100 godina".

Potpredsednica vlade i ministarka za građevinarstvo, saobraćaj i infrastrukturu Zorana Mihajlović izjavila je danas da je energetska situacija u Srbiji stabilna.

- Ne bih rekla da smo 100% stabilni, hajde da sačekamo sledeći talas koji će biti u narednih nekoliko dana. Nadam se da ćemo od vikenda polako krenuti sa jednim mnogo stabilnijim energetskim sistemom nego sada - rekla je Mihajlović gostujući na TV "Pink".

Nadležni poručuju da se TENT A i objekti za prenos struje oko njega moraju odbraniti po svaku cenu. Oko TENT A i B u Obrenovcu, koji proizvodi 50% struje u Srbiji, postavljeno je dodatnih 20.000 džakova, a angažovane su i helikopterske jedinice i ronilački klubovi.

Opasnost postoji i zbog porasta nivoa Dunava, jer može da se desi da on ne može da primi svu vodu iz Save, koja bi se onda vratila prema TENT-u. Kako kažu iz Ministarstva energetike i EPS-a, razmotrili su sve moguće krizne situacije i da su spremni na sve.

Aleksandar Obradović, v. d. generalnog direktora EPS-a, kaže da opasnost još nije prošla i da je zabrinut.

- Ako bi TENT A "pao" to bi imalo nesagledive posledice po naš sistem. Dodajem da je i Kostolac još u opasnosti - rekao je Obradović.

Veliki poplavni talas nabujale reke Mlave koji je ozbiljno pretio Termoelektrani "Kostolac" i površinskom kopu "Drmno" zaustavljen je u poslednji čas izgradnjom devet kilometara odbrambenih nasipa.

Odbranu termoelektrane "Kostolac B" od izliva Malve, od domaćih ekipa, preuzeli su specijalni spasilački timovi iz Nemačke, Francuske i Češke, koje je poslala Evropska komisija na zahtev Srbije. Njihov zadatak je da ispumpavaju izlivenu vodu i da je vraćaju u korito Mlave.

Kada je reč o TE "Morava" u Svilancu nije prestajala da proizvodi struju iako je nivo Velike Morave dostigao 7,37 metara i pretio je da ugrozi rad postrojenja. Nivo reke je sada opao na 7,2 metara i proizvodnja je stabilna, saopštio je EPS.

Hidroelektrana "Đerdap" 1 kod Kladova i hidroelektrana "Đerdap 2" kod Negotina spremno dočekuju novi talas većih dotoka iz Save, Drine i Dunava, tvrde u "Elektroprivredi Srbije". Već od prvog nailaska većih količina voda, po ustaljenim procedurama, ispražnjene su akumulacije do Golupca i između dve elektrane.

Početak proizvodnje u TENT-u za vikend

Nadležni ističu da se za sledeći vikend priprema početak proizvodnje u Termoelektrani "Nikola Tesla" A koji je zaustavljen 16. maja uveče zbog prodora vode.

- Potrebno je da se osposobi i pruga između Obrenovca i Lazarevca. A, prvi voz sa 20.000 tona uglja sa polja D iz Kolubare krenuće put TENT u nedelju 25. maja – izjavio je ministar energetike Aleksandar Antić.

Najveći kop Rudarskog basena "Kolubara" pretrpeo je velike štete i u poplavama se pretvorio u veliko jezero. U kop "Tamnava zapadno polje" slilo se čak 210 miliona kubika vode, dok je kop u Velikom Crljenima zadržalo 26 miliona kubika.

Kako je juče izjavio direktor Rudarskog basena "Kolubara" Milorad Grčić, vađenje uglja na ostalim kopovima još nije počelo, a do subote bi trebalo da budu osposobljeni takozvani BTS sistemi na poljima A i B, koji će davati 20.000 tona na dan, što je dovoljno za početak proizvodnje.

Prema prvim procenama šteta od poplave u Rudarskom basenu "Kolubara", najvećem ugljenokopu u Srbiji, procenjena je na najmanje 100 mil EUR.

Veliki problem i mulj

Aleksandar Macura, ekspert za politiku EU u oblasti energetike i klimatskih promena, ocenjuje da je situacija u energetskom sektoru stabilna s obzirom na to da tražnja struje u ovo doba godine nije velika tako da može da se nabavi u regionu što drži sistem u stanju operativnosti.

Kako kaže Macura, u razgovoru za naš portal, razmere štete u energetskom sektoru je zasada veoma teško utvrditi.

(Foto: b)

- Juče su iz RB "Kolubara" rekli da će biti potrebno i godinu dana da se sanira šteta na kopovima. Prvo će biti potrebno da se ispumpa voda, a ispod se verovatno nataložila velika količina mulja. Biće veliki problem kako izvaditi sav taj mulj, kao i mašine koje su se u njemu zaglavile. Dodatni problem će biti i cena te sanacije – napominje naš sagovornik.

Aleksandar Macura ukazuje da će i u narednom period EPS uvoziti struju, a da količina zavisi od rada hidroelektrana.

- Uvoz će zavisiti i od toga koliko brzo budemo osposobili termoelektrane. Kada krene topliji period nadam se da ćemo, ako zatreba, moći da uvozimo struju s obzirom na to da će zavisiti od proizvodnje i sušnog perioda u susednim zemljama.

Sadašnja situacija je samo još jedna opomena da bi trebalo povećati energetsku bezbednost zemlje što će sigurno doprineti i izgradnja bloka B3 u TE "Kostolac" snage 350 megavata.

Upravo kada je krenulo plavljenje termoelektrana, potpredsednica Vlade Zorana Mihajlović je imala sastanak sa delegacijom kineske kompanije CMEC o kreditu za drugu fazu paketa projekata u TE-KO "Kostolac", koji će omogućiti izgradnju nove termoelekrane u Srbiji posle više od 25 godina.

Suzana Obradović


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.