NavMenu

Mobilna oprema garantuje samo zaštitu Novog Sada od poplava

Izvor: eKapija Utorak, 20.05.2014. 16:34
Komentari
Podeli

S obzirom na to da je poslednjih dana vest koja je objavljena na našem portalu pre tri godine o mobilnim zidovima u Novom Sadu koji štite od poplava izazvala veliku pažnju, u "Vodama Vojvodine" za "eKapiju" su rekli da je ta mobilna oprema namenska "i samo i jedino se može koristiti u Novom Sadu".

- Ovo je važno istaći s obzirom na to da su se u javnosti pojavile neistinite informacije da se mobilna oprema za odbranu Novog Sada namerno ne koristi u odbrani Srema, jednoj od najtežih odbrana od poplava u istoriji vojvođanske vodoprivrede – poručuju iz preduzeća "Vode Vojvodine".

Mobilna oprema za zaštitu Grada Novi Sad od visokih stogodišnjih voda Dunava, garantuje bezbednu odbrambenu liniju najvećeg vojvođanskog grada, i služi za zatvaranje prolaza na donje bentove i nadvišenje, montiranjem na namenska mesta, napravljena na nasipu u Novom Sadu. Kada vodostaj Dunava kod Novog Sada pređe 750 cm (granica za proglašenje vanredne odbrane na ovom delu Dunava je 700 cm), onda se ta mobilna oprema postavlja.

Tu opremu vrednu oko 670.000 EUR, koja se koristi samo u slučaju izuzetno visokih vodostaja Dunava, preduzeće "Vode Vojvodine" je nabavilo iz kredita Svetske banke.

Ukupna dužina mobilne opreme je 700 metara. Metalni stubovi, talpe, ankeri i svi dodatni elementi, kupljeni od nemačke kompanije IBC isporučeni su 2010. godine. Odmah po isporuci, postavljeni su ankeri i stubovi na četrdesetak otvora (stepeništa, silazne rampe, Luka Novi Sad...) odbrambene linije Novog Sada, na keju i delu kanala od prevodnice Novi Sad do uliva kanala u Dunav.

- Na tako postavljene stubove, po potrebi, ukoliko Dunav ozbiljno zapreti, montiraju se metalne ploče u visini rekonstruisanog zida na Keju, odnosno odbrambene linije na kanalu. Na najvećem "otvoru", dugom oko 500 metara u zoni novosadske Luke, stubovi se trenutno ne postavljaju, jer bi ometali normalan rad luke. Na toj deonici su ugrađena postolja na koja se brzo dograđuju stubovi, a potom i metalne talpe, što dodatno povisuje odbrambenu liniju za još 1,5 do 1,7 metara - kažu u novosadskom preduzeću.

Na pitanje gde se sada nalazi ta mobilna oprema, iz "Voda Vojvodine" kažu da se "deo mobilne opreme čuva u krugu novosadske prevodnice u centralnom magacinu mobilne opreme".

Inače, mobilna oprema kompanije IBC do sada je montirana na više od 30 kilometara obala na nekoliko evropskih reka. Ovom opremom zaštićene su obale Majne i Rajne u Nemačkoj, Dunava u Austriji i Slovačkoj, Labe u Nemačkoj i Češkoj.

Pogledajte koji još sistemi mogu da zaustave vodene bujice.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Saobraćaj, IT, Telekomunikacije

Kentkart tuži Grad Beograd i zahteva 17 mil EUR odštete

Kompanija Kentkart, koja je godinama obavljala naplatu karata u gradskom prevozu, nakon raskida ugovora tužila je grad i zahtevala odštetu od 17 mil EUR, izjavio je predsednik Privremenog organa Grada Beograda Aleksandar Šapić. - Kontrolisali su sistem od 250 mil EUR godišnje. Ja tvrdim da preko 1 mil EUR ne mogu da dobiju, a mislim da će čak biti obrnuto, jer mi imamo dokaze da su unazadili sistem - rekao je Šapić za Radio-televiziju

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.