Izvor: eKapija | Utorak, 20.05.2014.| 16:08
Izdvojite članak Odštampajte vest

Bez carine i PDV-a za donacije iz inostranstva i za SMS poruke

Sve donacije iz inostranstva oslobođene su carina i PDV-a u skladu sa Zakonom o donacijama i humanitarnoj pomoći, kao i donacije putem mobilne telefonije koje se distribuiraju preko svih operatora - SMS poruke na broj 1003, saopštilo je danas Ministarstvo finansija.

Kada je reč o prometu robe u zemlji koja je namenjena humanitarnoj pomoći, taj promet nije oslobođen PDV-a.

Međutim, svi obveznici poreza na dobit pravnih lica i poreza na dohodak građana po osnovu prihoda od samostalne delatnosti, koji porez plaćaju na stvarni prihod, imaju pravo da izdatke po osnovu humanitarne pomoći iskažu kao rashod u iznosu do pet odsto od ukupnog prihoda, odnosno da ostvare poresku olakšicu propisanu Zakonom o porezu na dobit pravnih lica i Zakona o porezu na dohodak građana.

Ministarstvo je preduzelo neophodne mere kako bi se u najkraćem mogućem roku što efikasnije i bez ikakvih zastoja uvezla humanitarna pomoći koja sa svih strana stiže u Srbiju.

Kako bi se dodatno olakšale procedure vezane za slanje humanitarne pomoći iz inostranstva potencijalnim donatorima ministarstvo je preporučilo da o donaciji obaveste nadležno diplomatsko-konzularno predstavništvo.

Potrebno je načiniti specifikaciju robe u humanitarnoj pošiljci i navesti primaoca robe.

Ukoliko pošiljka sadrži hranu biljnog i životinjskog porekla, na sajtu Uprave carina potrebno je proveriti na kom graničnom prelazu je organizovano stalno prisustvo fitosanitarne i veterinarske inspekcije, a spisak ovih graničnih prelaza u najkraćem roku imaće i diplomatsko-konzularna predstavništva.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.