Izvor: Tanjug | Utorak, 20.05.2014.| 08:49
Izdvojite članak Odštampajte vest

Potrebno godinu dana da se isuši kop "Tamnava zapadno polje"

(Foto: tanjug)
Direktor Rudarskog basena "Kolubara" Milorad Grčić izjavio je da proizvodnja uglja u tom basenu još nije počela.

On je objasnio da će najveći problem biti osposobljavanje kopa "Tamnava zapadno polje", zašta će biti potrebno čak godinu dana.

- "Tamnava zapad" je pretvorena u veštačko jezero i nama će, da bi se ta voda ispumpala, uz svu pomoć, trebati oko godinu dana - rekao je Grčić RTS-u.

Voda će, međutim, iz kopa Veliki Crljeni biti ispumpana za dva meseca, nakon čega će biti osposobljena oprema i uspostavljena proizvodnja.

Vađenje uglja na ostalim kopovima, prema njegovim rečima, još nije počelo, a do subote bi trebalo da budu osposobljeni takozvani BTS sistemi na poljima A i B, koji će davati 20.000 tona na dan, što je dovoljno za početak proizvodnje.

Termoelektrana "Nikola Tesla A" trenutno ne radi zbog nemogućnosti dostavljanja uglja, dok "Nikola Tesla B" radi sa malim kapacitetom, jer je otežan utovar lagerovanog uglja.

Grčić je objasnio da u "Kolubari" ima oko milion tona deponovanog uglja na zalihama, što je dovoljno za prevazilaženje perioda do uspostavljanja ponovne proizvodnje uglja, međutim padavine su onesposobile sisteme za utovar, tako da će biti potrebno izvesno vreme da se oni osposobe.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.