Izvor: RTS | Petak, 16.05.2014.| 11:07
Izdvojite članak Odštampajte vest

Nemačke firme zadovoljne merama Vlade, ali može i bolje

Reformske mere nove Vlade su dobre, ali nisu u potpunosti odgovorile na zahteve stranih privrednika, smatraju u Nemačko-srpskom privrednom udruženju.

- Naša iskustva sa poslovanjem u Srbiji su dvostruka - s jedne strane, veoma smo zadovoljni kvalitetom ljudi i kvalitetom njihovih prozivoda, a s druge strane nismo zadovolji zakonskim okvirima. To bi moglo da se popravi većom transparentnošću i mnogo jasnijim zakonima - kaže Ronald Zeliger, predsednik Udruženja.

Ministarka bez portfelja zadužena za evropske integracije Jadranka Joksimović istakla je da će Srbija morati da menja legislativni okvir kako bi postala zanimljivija stranim investitorima.

U tom smislu, kako je navela, ove godine moraće da se donesu brojni zakoni, među kojima su zakon o radu, privatizaciji, stečaju, zakon o planiranju i izgradnji...

Govoreći o benefitu evropskih integracija, Joksimovićeva je istakla da su jedan od njih upravo direktne strane investicije i da će Evropska unija pomoći Srbiji da osnaži ekonomiju kako bi postala "atraktivna na evropskoj i svetskoj mapi za investiranje".

Ministarka se osvrnula i na značaj poglavlja 23 i 24 i istakla da je u njima sublimirano sve ono što je neophodno za novi poslovni ambijent.

Kako je istakla, ovim poglavljima obuhvaćeno je sve ono što čini vladavinu prava i pravnu državu - ljudska i manjinska prava, slobodni mediji, borba protiv korupcije...

Ambasadori Nemačke i Švajcarske u Srbiji, Hajnc Vilhelm i Žan-Danijel Ruh, ocenili su da nova Vlada Srbije ima jasnu viziju, ali su i upozorili da su nužne promene u pravnom okruženju. Obojica diplomata se slazu da je srbija dobro mesto za investiranje.

- Srbija je atraktivno mesto za investiranje, s disciplinovanom i motivisanom radnom snagom i, 92% nemačkih kompanija koje ovde posluju ponovo bi investirale u Srbiji - ističe Vilhelm.

Nemačka je najveći spoljnotrgovinski partner Srbije, a u 2013. godini ta razmena je iznosila 2,8 mlrd EUR, što je 11% više nego u 2012.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.