NavMenu

Kragujevac kao srpski Detroit - Otvoren Međunarodni poslovni forum automobilske industrije jugoistočne Evrope

Izvor: Tanjug Sreda, 14.05.2014. 14:46
Komentari
Podeli

(Foto: Mapei)
Potpredsednik Privredne komore Srbije Mihailo Vesović otvorio je danas u Kragujevcu peti Međunarodni poslovni forum automobilske industrije jugoistočne Evrope "SEE Auto Compo net 2014", na kojem učestvuju proizvođači Srbije, Mađarske i drugih zemalja.

Naglašavajući da automobilska industrija Srbije pravi zaradu od oko 2 mlrd EUR, Vesović je rekao da je automobilska industrija upravo nosilac razvoja celokupne industrije.

Prema njegovim rečima, cilj dvodnevnih susreta u Kragujevcu je pre svega razmena informacija i uklanjanje prepreka u pokušaju ulaska u lanac dobavljača velikih proizvođača automobila u svetu.

- Važno je da se Kragujevac i Šumadija pozicioniraju ne samo u Srbiji, kao srpski Detroit i centar automobilske industrije, nego i u regionu jugoistočne Evrope pa i šire, kao i da ovaj region bude prepoznatljiv u svetu - rekao je Vesović i naveo da ne misli samo na "Fiat" i "komponentaše", već i na prateću automobilsku industriju.

Potpredsednik Trgovinske i privredne komore Mađarske Gal Jozef rekao je da je u narednih godinu dana moguće očekivati konkretniju saradnju između srpskih i mađarskih proizvođača uključenih u proces proizvodnje autmobila.

Prema njegovim rečima, nastavak saradnje između komora Mađarske i Srbije mogao bi biti vidljiv već na jesen, na Sajmu automobila u Mađarskoj.

Podsetivši da su komore Mađarske i Srbije prvi ugovor o saradnji potpisale prošle godine, Jozef je rekao i da su se od tada u više navrata srele stručne grupe dve strane, čiji je cilj bio uvođenje novog načina obrazovanja u školstvu, odnosno paralelnog učenja u školama i u proizvodnim halama.

Forum organizuju Regionalna privredna komora Kragujevac i Automobilski klaster centralne Srbije, a pokrovitelj je PKS.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Najavljen tender za prvu deonicu brze pruge Beograd-Niš od Velike Plane do Paraćina

Delegacija Evropske unije u Srbiji najavila je raspisivanje tendera za izgradnju jednog dela brze pruge Beograd-Niš za 1. jul ove godine. Naručilac posla je Infrastruktura železnice Srbije, a tender se odnosi na deonicu Velika Plana-Paraćin. Kako je navedeno u prethodnom obaveštenju o raspisivanju tendera, pruga Beograd-Niš dužine 230 km je strateška za državu i njenu povezanost sa evropskim železničkim mrežama, a troškovi

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.