NavMenu

Poljoprivrednici najuredniji u otplati lizinga

Izvor: eKapija Sreda, 14.05.2014. 13:44
Komentari
Podeli

Poljoprivredni proizvođači koji spadaju među klijente sa visokom urednošću u otplati lizing rata za agro mašine i opremu, ali i velika konkurencija među lizing kompanijama, manji operativni troškovi u odnosu na bankarske i odluka o ukidanju obavezne rezerve, uticali su na smanjenje kamatnih stopa za poljoprivrednike, te su se one u 2013. godini kretale od 5 do 6%, saopštila je Asocijacija lizing kompanija Srbije.

- Niske kamatne stope lizing kompanija se zbog navedenih razloga sve više približavaju kamatnim stopama zemalja Evropske unije i takav trend će se nastaviti i u budućnosti. Visoka stopa poverenja između lizing kuća i poljoprivrednih proizvođača, kreirala je visoku urednost u otplati lizinga, te nije došlo do dodatnih rezervacija i otpisa potraživanja lizing kompanija, pa se taj pozitivan efekat prelio i na smanjenje kamatnih stopa za njih - objašnjava Dragiša Tadić, potpredsednik Asocijacije lizing kompanija Srbije, dodajući da je ovo model čiju pozitivnu praksu treba preneti i na druge tržišne segmente, jer bez uredne otplate nema ni niže kamatne stope.

- Dodatan razlog za dobar rezultat lizinga u poljoprivredi leži u dobroj saradnji između lizing kompanija i prodavaca poljoprivredne mehanizacije. Na taj način stvoreno je jako trojno partnerstvo između liznig kompanija, prodavaca mehanizacije i poljoprivrednih proizvođača - objašnjava Đorđe Mišković, generalni sekretar Asocijacije uvoznika i izvoznika poljoprivredne mehanizacije.

- Prodavci mehanizacije i lizing kompanije često zajedno nastupaju na tržištu, sajmovima, promotivnim akcijama, te se na taj način partnerstvo dodatno gradi. Za nas kao prodavce mehanizacije svakako je važno da se posao završi brzo, jednostavno i najvažnije da naši kupci budu zadovoljni, i tome nam svakako veliku pomoć pružaju lizing kompanije - dodaje Mišković.

Iz Asocijacije poručuju da drugi bitan razlog smanjenja kamatnih stopa treba tražiti u velikoj konkurenciji koja vlada među lizing kompanijama. Naime, od šesnaest lizing kompanija, koliko ih u ovom trenutku posluje u Republici Srbiji, deset lizing kuća drži veoma sličan udeo u tržištu, pa se kompanije bore za svakog klijenta, što dovodi do stvaranja sve povoljnijih uslova za uzimanje lizinga.

- Vi danas imate mogućnost da kao poljoprivrednik izaberete da li želite da plaćate mesečne, tromesečne ili čak polugodišnje rate, u zavisnosti od posla kojim se bavite, odnosno da plan otplate prilagodite sezonskom karakteru poljoprivredne proizvodnje. Pored toga, finansiranje na lizing često ne zahteva nikakva dodatna sredstva obezbeđenja. Drugim rečima, sem same mašine ili vozila koje kupujete, ništa vam više nije potrebno kao zalog - ističe Teodora Milenković, generalni sekretar Asocijacije lizing kompanija Srbije.

Da podsetimo, u 2013. godini u Srbiji se na lizing finansirala kupovina oko četvrtine ukupnog broja poljoprivrednih mašina i opreme, gde je posebno izražena kupovina skupljih mašina. Na lizing se mogu finansirati i polovne poljoprivredne mašine i oprema, a pored navedenih, na lizing se finansirala i kupovina priključne mehanizacije, silosa, sušara, sistema za navodnjavanje, rashladnih komora, plastenika, mešaona hrane i sistema za prijem i isporuku mleka.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Energija, Industrija, Građevina

Firma Toplica Green Energy planira gradnju solarne elektrane kod Kuršumlije

Opština Kuršumlija objavila je javni poziv za prezentaciju urbanističkog projekta za potrebe urbanističko-arhitektonske razrade lokacije solarne elektrane Vrševac 1. Investitor je kompanija Toplica Green Energy doo iz Kuršumlije. Ukupna površina parcele koja je obuhvaćena projektom iznosi 13.649,22 m², koja je, kako se navodi, poljoprivredno zemljište - pašnjak 5. klase, u privatnoj svojini investitora, na kome ne postoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.