Izvor: eKapija | Sreda, 14.05.2014.| 10:11
Izdvojite članak Odštampajte vest

Priča o ljubavi stiže na Terazije - Premijera mjuzikla "Viktor Viktorija" 17. maja

(Foto: b)
Jedan od najpoznatijih brodvejskih komada "Viktor Viktorija" stiže u Pozorište na Terazijama u režiji Mihaila Vukobratovića. Pretpramijera licenciranog brodvejskog mjuzikla je najavljena za petak (16. maj 2014. godine), premijerno izvođenje će biti u subotu, 17. maja, a reprize su zakazane za 18, 20 i 30. maj.

Najčešća asocijacija u vezi sa mjuziklom "Viktor Viktorija" jeste TV film Blejka Edvardsa (Blake Edwards) iz 1982. godine. Međutim, ova neobična priča o ženskom sopranu koji pronalazi posao imitirajući muškarca, prvi put se pojavljuje u nemačkoj filmskoj komediji iz 1933. godine pod imenom "Viktor und Viktoria".

Premijerno brodvejsko izvođenje mjuzikla "Viktor Viktorija" održano je 25. oktobra 1995. godine u režiji Blejka Edvardsa. Iako je ideja za prikazivanje ovog mjuzikla u srpskoj prestonici postojala još 1996. godine, beogradska publika sada prvi put ima priliku da pogleda ovaj komad.

- Ono na čemu se bazira ova naša prva postavka "Viktor Viktorija" u domaćem pozorištu jeste blago pomeranje u vremenu. Najpre, savremena adaptacija ove priče o pevačici koja postiže uspeh u svom poslu pretvarajući se da je muškarac, polazi od toga da ne postoji ništa neobično u nekoj vrsti prerušavanja, zamene polova i slično, što je možda bilo u vreme kada se ovaj mjuzikl pojavio. Šta više, danas bi to bila površna interpretacija jedne mnogo sadržajnije priče o ljubavi koja svoje klorene ima u istoriji pozorišta I to na najvišem nivou – istakao je umetnički direktor Pozorišta na Terazijama Željko Jovanović.

Prema rečima reditelja Mihaila Vukobratovića ovo je univerzalna priča koja se može "desiti bilo gde".

- Iako pitanje seksualnosti ovde postoji, ono nije dominantno, ovo je vanvremenska priča o ljubavi – naglasio je Vukobratović.

Kako je istakao direktor Pozorišta na Terazijama Aleksandar Đaja, mjuzikl "Viktor Viktorija" će biti centralni događaj ove pozorišne sezone, a ukupna vrednost ovog projekta je 7,5 miliona dinara.

Naslovnu ulogu Viktor/Viktorije igra prvakinja Mina Lazarević. U podeli su još i Dragan Vujić Vujke, Jelena Jovičić, Aleksandar Srećković Kubura, Vladan Savić, Milan Tubić, Rade Marjanović, Žarko Stepanov, Aleksandar Dunić, Marija Vidaković, Marija Jovanović, Dušan Kaličanin, Bojana Račić, Irena Šarović, Kristina Savić/Biljana Peković, Jelena Mit i Igor Naumoski.

U autorskom timu su, pored reditelja Vukobratovića, i koreograf Milan Gromilić, dirigent Vesna Šouc, kostimograf Tatjana Radišić, scenograf Geroslav Zarić. Prevod i prepev songova uradio je Slobodan Obradović, muzičke aranžmane Ivan Ilić, dok je lektor Ljiljana Mrkić-Popović.

Učestvuje balet, orkestar i hor Pozorišta na Terazijama.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.