NavMenu

"PharmaS" pokrenula diviziju bezreceptnih proizvoda - Lekovi iz fabrike u Zrenjaninu uskoro na istočnim tržištima

Izvor: eKapija Utorak, 13.05.2014. 16:15
Komentari
Podeli

Farmaceutska kompanija "PharmaS Srbija" pokrenula je CHC (engl. Consumer Healthcare) diviziju, odnosno segment bezreceptnih proizvoda, u sklopu kojeg je predstavila prvi proizvod - inovativni probiotik "PharmaS PROBalans", koji su u potpunosti razvili stručnjaci ove kompanije. Ne postoji proizvod sličnog sastava i delovanja na domaćem tržištu, zbog čega je "PharmaS PROBalans" u postupku patentne zaštite za ceo svet.

Kao regionalna farmaceutska kompanija, "PharmaS" posluje u 5 država, u Srbiji od 2010. godine, a osim matične fabrike u Hrvatskoj, proizvodnja se odvija u Zrenjaninu, gde je pre 2 godine otvorena moderna fabrika iz koje se isporuči 30 miliona kutija lekova godišnje.

Anđelina Arsić, direktorka "PharmaS Srbija", u razgovoru za "eKapiju" kaže, da će se proizvodnja prvog bezreceptnog proizvoda "PROBalans", zasada odvijati samo u Hrvatskoj, a kako potražnja na tržištu bude rasla, deo portfolia će se proizvoditi i u Srbiji.

- S obzirom na to da tek ulazimo u sektor CHC-a potrebne količine ne zadovoljavaju proizvodnju u obe fabrike, pa se zasada "PROBalans" prozvodi samo u Hrvatskoj. Ovu diviziju lekova, međutim, vremenom želimo da razvijamo i ona će imati veliki portfolio, pa će se proizvodnja sasvim sigurno prebaciti i u Srbiju.

Do kraja godine "PharmaS" će na tržište plasirati još 3 proizvoda iz sektora bezreceptnih proizvoda.

- Sledeći proizvod, koji očekujemo već u junu je iz dela ženskog zdravlja, u septembru će se pojaviti lek protiv nesanice, a krajem godine nadogradićemo "PROBalans" liniju sa proizvodima namenjenim deci, imunitetu i sl.

Kako ističe naša sagovornica, pre deset godina, farmaceutske kompanije u svetu su se rešavale ovih divizija, a danas ih sve više osnivaju jer kod populacije raste interes za samolečenje, odnosno kupovinu bezreceptnih proizvoda, pa će "PharmaS" u proizvdonju CHC proizvoda do kraja godine uložiti oko milion evra.

Iz Zrenjanina ka istoku

U fabrici "PharmaS" u Zrenjaninu proizvodi se 30 registrovanih generičkih lekova na recept, koji se nalaze na listi RFZO. Godišnje se isporuči oko 30 miliona kutija, od čega je 15% namenjeno izvozu.

- Osim za tržište Srbije u Zrenjaninu se zasada proizvodi i za tržište Bosne i Hercegovine, a u najskorijoj budućnosti planiran je izvoz ka istočnim zemljama – kaže Arsić.

Osim proizvodnje, u Zrenjaninu se nalazi i laboratorija za kontrolu kvaliteta lekova. U fabriku na severu Banata do sada je uloženo 18 mil EUR, a Arsić ističe da su i više nego zadovoljni poslovanjem u prethodnih godinu i po dana.

- "PharmaS" je u 2012. godini dobila titulu najbržerastuće farmaceutske kompanije. Prošlu godinu smo završili sa prihodima višim od 3 mil EUR a u prvom kvartalu 2014. smo premašili promet koji smo imali u istom periodu prošle godine.

"PharmaS" će u daljem razvoju poseban naglasak stavljati na inovativnost tokom celog procesa - od razvoja proizvoda do samog pakovanja, što je vidljivo i na pakovanju "PharmaS PROBalansa" putem 3D nalepnice kakva ne postoji ni na jednom farmaceutskom proizvodu.

Novo na tržištu probitika

"PROBalans" poseduje inovativnu formulu putem koje je moguće istovremeno delovanje bakterija mlečne kiseline, cinka, vitamina B6, ekstrakta nane i prirodnog sastojka apigenina (ekstrakt cveta kamilice) koji nema niti jedan sličan proizvod na tržištu. Namena proizvoda je vrlo široka, a između ostalog pomaže u vraćanju ravnoteže crevne mikroflore za vreme uzimanja antibiotika, pomaže kod nadutosti, zatvora i proliva, deluje kod crevnih virusnih i bakterijskih infekcija kao i na razliičita upalna stanja u organizmu.

Formulacija proizvoda je kapsulirana u želučanootporne vegetabilne kapsule čime se postiže poboljšan nivo preživljavanja korisnih bakterija mlečne kiseline u želucu i njihov dolazak do creva gde su najpotrebnije.

I.B.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Finansije, IT, Telekomunikacije

Hrvatski Aircash stiže u Srbiju

Aircash, prvi hrvatski viševalutni gotovinski novčanik koji radi u državama Evropske Unije i u Švajcarskoj i ima million korisnika, najavio je dolazak na tržište Srbije. Ovo je za Bloomberg Adria potvrdio Hrvoje Ćosić, direktor kompanije. Izdavalac Aircash Mastercard prepaid kartice je licencirana institucija za elektronski novac s licencom Hrvatske narodne banke koja važi u svim državama EU. Upisani su u EU registar institucija za

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.