Izvor: eKapija | Petak, 09.05.2014.| 14:52
Izdvojite članak Odštampajte vest

"Ušće" među prvim tržnim centrima u Evropi dobio LEED EBOM sertifikat

Šoping centar "Ušće" dobio je prestižni LEED EBOM sertifikat (LEED Certified Existing Building: Operations and Maintenance) u oblasti postojećih, operativnih objekata, i tako postao jedan od najvećih LEED sertifikovanih šoping centara u regionu i Evropi. Na ovaj način potvrđeno je da "Ušće" primenjuje najviše standarde u pet ključnih oblasti koje su u vezi sa zaštitom životne sredine i zdravljem čoveka: održivi razvoj, ušteda vode, energetska efikasnost, adekvatno korišćenje resursa i materijala i kvalitet unutrašnjeg prostora, saopštio je tržni centar.

LEED predstavlja klasifikacioni sistem održivosti i održivog razvoja i široko rasprostranjeni standard za projektovanje, izgradnju, operativnost i održavanje visoko kvalitetnih "zelenih" objekata. Primena LEED standarda garantuje da objekat koristi manje energije, da je efikasniji u poslovanju, da su uslovi boravka u njemu i kvalitet unutrašnjeg prostora, a pre svega kvalitet vazduha, na visokom nivou.

- Za dobijanje ovako prestižnog sertifikata, naš centar morao je da prođe kroz veoma složen i dug proces, zadovolji brojne i striktne kriterijume LEED-a, i da svoju operativnost i održavanje prilagodi traženim standardima. Bili smo uspešni u ovom zadatku i ponosni smo na činjenicu da je "Ušće" jedan od prvih LEED EBOM sertifikovanih šoping centara ne samo u Evropi, nego i u svetu. U "Ušću" dnevno boravi više desetina hiljada ljudi, i naša pažnja je maksimalno usmerena ka opštem kvalitetu unutrašnjeg prostora i komforu posetilaca, a upravo je LEED sertifikat najbolja potvrda našeg truda i zalaganja - rekla je Tijana Vujović, generalna direktorka "Confluence Property Management" kompanije koja upravlja "Ušće" Shopping Centrom.

Kako je navedeno u saopštenju, šoping centar "Ušće" vodi računa o energetskoj efikasnosti i upravljanju potrošnjom energije, a važan aspekt je i upravljanje otpadom. U prilog tome govori i činjenica da je u 2013. godini duplirana količina materijala koji iz "Ušća" ide na reciklažu, dok je kvalitet vazduha u unutrašnjem prostoru pod stalnom kontrolom i monitoringom. Velika prednost u ostvarivanju ovako prestižne sertifikacije bio je i sam položaj šoping centra, zahvaljujući kojem veliki broj posetilaca i zaposlenih za dolazak koristi javni gradski prevoz, kako se pokazalo u sprovedenim anketama, pa je time minimiziran negativni uticaj koji transport i tranzit imaju u velikim gradovima globalno.

Tim koji je radio na ovoj zahtevnoj sertifikaciji čine akreditovani stručnjaci iz oblasti LEED-a, firma "Energo", kao i zaposleni u kompaniji "Confluence Property Management" koja se bavi upravljanjem objektom šoping centar "Ušće", saopšteno je.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.