NavMenu

EBRD zainteresovan za "Telekom Srbije" i Aerodrom "Nikola Tesla"

Izvor: Tanjug Petak, 09.05.2014. 09:39
Komentari
Podeli

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) zainteresovana je za privatizaciju "Telekoma Srbija" i Aerodroma "Nikola Tesla", a čelnici te banke ocenjuju da će izazovi za novi srpsku vladu biti privatizacija javnih preduzeća, borba protiv korupcije i razvoj infrastrukture.

Predsednik EBRD Suma Čakrabarti rekao je za RTS da Srbija ima dobru perspektivu i da će banka nastaviti da ulaže u našu zemlju.

- Izazovi za novu vladu biće privatizacija javnih preduzeća, borba protiv korupcije i razvoj infrastrukture. Mi smo zainteresovani za ulaganja, posebno za privatizaciju javnih preduzeća i infrastrukturu - rekao je Čakrabarti u sedištu te banke u Londonu.

EBRD je konkretno zainteresovan za privatizaciju "Telekoma Srbija" i Aerodroma "Nikola Tesla".

Izvršni direktor EBRD za region Jugoistočne Evrope Žan Mark Peteršmit naveo je da bi eventualna privatizacija Telekoma sasvim sigurno privukla veliki broj kupaca i da bi u tome učestvovao i EBRD.

Ključni problem za Srbiju će, prema mišljenju čelnih ljudi EBRD-a, biti kako da uvede red u javne finansije, odnosno da smanji javni dug i budžetski deficit.

- Potencijalni aranžman sa MMF-om sasvim sigurno bi pomogao da se pridobije poverenje novih investitora. Tome bi doprineo i napredak u pregovorima sa Evropskom unijom - kaže zamenik direktora EBRD za politiku i strategiju Piter Sanfi.

EBRD je kreditnim linijama uložila u Srbiju više od 3,5 mlrd EUR u protekloj deceniji, što je najviše u poređenju sa zemljama u regionu.

Čelnici banke najavili su povećanje investicija u zemlje Jugoistočne Evrope, a prioriteti će biti povećanje konkurentnosti privatnog sektora, poboljšanje uslova poslovanja, finansijski sektor i ulaganja u energetiku i infrastrukturu.

Potpredsednica Vlade i ministarka državne uprave i lokalne samouprave Kori Udovički i direktor EBRD za Srbiju Mateo Patrone u četvrtak su u razgovoru u Beogradu istakli važnost dolaska predsednika EBRD-a Čakrabartija u Srbiju sredinom maja, sa kojim će se posebno razmotriti teme saradnje srpske vlade i te evropske finansijske institucije.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Saobraćaj

Grad Beograd prodaje garaže - Početna cena 7.000 EUR

Grad Beograd oglasio je prodaju nepokretnosti u javnoj svojini, a reč je o garažnim prostorima u Ulici Salvadora Aljendea 18A. Na prodaju je ponuđeno 12 garaža, površine po 14 m2, koje se nude po početnoj ceni od po 7.000 EUR. Rok za podnošenje prijava je 30. april, a više detalja pogledajte OVDE.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.