Izvor: RTS | Četvrtak, 08.05.2014.| 10:07
Izdvojite članak Odštampajte vest

Izvoz ukrasnog bilja iz Velikog Šiljegovca u Rusiju

(Foto: Aleksandar Parezanović)

Rasadničari Velikog Šiljegovca kod Kruševca nisu čekali da im država da šansu za izvoz, već su se posao na ruskom tržištu izborili pre dve godine učešćem i pobedom na sajmu nedaleko od Moskve.

- Kompletno sadnice iz Šiljegovca su izuzetnog kvaliteta. Boljeg i od rasada iz Poljske, Nemačke i Belgije. Pogotovo što se tiče četinara - kaže Dragan Đurđević, rasadničar.

Vispreni proizvođači lako su, uz pomoć resornog ministarstva, ovladali administracijom potrebnom za izvoz, jer problema sa kvalitetom nije bilo. Probni kontigent zainteresovao je kupce da obiđu plantaže i oprobaju gostiprimstvo poslovnih partnera.

- Ove sadnice ćemo iskoristiti za ozelenjavanje parkova u našem gradu. Dekorativno drveće i grmlje iz Srbije najbolje prezimljava rusku zimu. Došao sam da upoznam vašu zemlju i kao strastan ribolovac zainteresovan sam za bogatstvo reka. Za sada ne stižem da ih obiđem, zbog posla, ali to ostavljam za sledeću posetu - kaže Aleksej Đevuškin iz Ivanova u Rusiji.

Začetnik proizvodnje ukrasnog bilja u Šiljegovcu je Živorad Žića Đurđević. Pre četiri decenije, kada je počeo posao sa Slovencima, mnogi su ga gledali sa podozrenjem. Zahvaljujući njemu sada se u dolini Ribarske reke proizvodnjom lišćara i četinara bavi stotinak proizvođača na preko 300 hektara.

- Posećujem sve seminare, sajmove u inostranstvu i kod nas, tako da se družim sa ljudima koji su u nauci. Sada ima mnogo novih ukrasnih vrsta koje su tražene. Moramo da ih uvozimo, proizvodimo, da se borimo sa novom tehnologijom u proizvodnji - kaže Živorad.

Ovaj posao zahteva potpunu posvećenost i jedan je, kažu proizvođači, od unosnijih u poljoprivredi, jer donosi najveću zaradu po aru. Zato se ne plaše ni veličine tržišta poput Ruskog, a ni konkurencije.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.