NavMenu

Nikola Cvejin izumeo robota za prskanje voćki

Izvor: eKapija Sreda, 07.05.2014. 12:14
Komentari
Podeli

U vremenu kada veliki broj mladih koristi svaku priliku da ode iz Srbije i svoju budućnost gradi na nekom drugom mestu, pravi izuzetak i svetao primer je Nikola Cvejin, mladi naučnik iz Žablja koji je rešio da i pored brojnih ponuda iz inostranstva, ipak ostane ovde.

Nikola ima čak pet zaštićenih izuma, brojne nagrade i priznanja, a uz to je i predsednik udruženja tehničke kulture iz Žablja.

Poslednji patent koji je osmislio je robot za prskanje voćnjaka.

- U planu mi je da za poslednji patent nađem neku privatnu firmu sa kojom bih mogao da sarađujem i da napravimo robota, jer je on jedinstven u svetu. Ne postoji ništa slično i verujem da je tržište za tako nešto izuzetno povoljno i da bi postojala potražnja – istakao je Cvejin.

On je dodao da ga je mnogo ljudi pitalo da li je patent robota za prskanje voća u prodaji i kada će biti.

- Ja ne mogu da ga proizvedem. U tome je problem – poručio je Cvejin.

Na zvaničnom blogu ovog inovatora navedeno je da robot za prskanje hemikalijama omogućava čoveku da se potpuno distancira od mesta prskanja i do 300m, jer se robot upravlja daljinskim putem.

- Potpuno je ekološki jer za svoj pogon koristi dva elektro motora snage 250W, električni kompresor za stvaranje potiska za raspršivanje. Sve se to napaja iz olovne baterije slične onoj koja se upotrebljava u automobilskoj industriji 12V 55A. Jednim punjenjem baterija robot može da se kreće 20km, i sa rezervoarom za tečnost kapaciteta 30L može da obavi više posla nego bilo koji ručni uređaj za istu namenu, zahvljujuči kopresoru koji pravi pritisak od 2,5bara i mikrorasprskivačima povećava uštedu sredstva za prskanje jer od tečnosti pravi maglu i pruža biljakama taman koliko je potrebno tako da nema razbacivanja tečnosti - navedeno je na blogu.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Najavljen tender za prvu deonicu brze pruge Beograd-Niš od Velike Plane do Paraćina

Delegacija Evropske unije u Srbiji najavila je raspisivanje tendera za izgradnju jednog dela brze pruge Beograd-Niš za 1. jul ove godine. Naručilac posla je Infrastruktura železnice Srbije, a tender se odnosi na deonicu Velika Plana-Paraćin. Kako je navedeno u prethodnom obaveštenju o raspisivanju tendera, pruga Beograd-Niš dužine 230 km je strateška za državu i njenu povezanost sa evropskim železničkim mrežama, a troškovi

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.