Izvor: Blic | Sreda, 07.05.2014.| 09:03
Izdvojite članak Odštampajte vest

Najveći istoričari o prvom svetskom ratu - Međunarodna stručna konferencija krajem maja u Beogradu

Centar za međunarodnu saradnju i održivi razvoj (CIRSD), na čijem je čelu Vuk Jeremić, krajem maja će organizovati veliku međunarodnu konferenciju.

Konferencija će se baviti stogodišnjicom izbijanja Prvog svetskog rata i na njoj će učestvovati neki od najuglednijih svetskih naučnika i političara.

- Posle višemesečnih priprema, mogu da potvrdim da će CIRSD biti organizator jedne od najznačajnijih međunarodnih stručnih konferencija u Beogradu ove godine, kojom se obeležava stogodišnjica Prvog svetskog rata. Time želimo da pokažemo da za nas ova godišnjica ima poseban značaj, ali i da je Beograd mesto gde se mogu na najvišem nivou raspravljati ključni problemi u međunarodnim odnosima - potvrdio je za "Blic" Vuk Jeremić.

Na konferenciji su do sada učešće potvrdili profesor Kristofer Klark sa Kembridža, autor kontroverznog bestselera "Mesečari - kako je Evropa odmarširala u rat 1914", profesor Hartmut fon Štrandman sa Oksforda, najbliži saradnik nemačkog istoričara Frica Fišera, koji je postavio teoriju o krivici carske Nemačke za Veliki rat, profesor Džefri Saks s Kolumbije, profesorka Nina Hruščova iz Njujorka (unuka Nikite Hruščova), kao i mnogi drugi.

Dvodnevnu konferenciju pod nazivom "Evropska tragedija 1914. i multipolarni svet 2014", koja će se sastojati iz pet panela, moderiraće istaknuti domaći profesori i istoričari, a planirano je da se prvog dana diskutuje o stvarnim uzrocima Prvog svetskog rata, dok će drugi dan biti posvećen međunarodnim kriznim žarištima s ciljem da se uoče paralele sa situacijom od pre sto godina i izvuku lekcije iz tragičnog iskustva 1914. godine.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.