Izvor: Danas | Ponedeljak, 16.05.2005.| 10:16
Izdvojite članak Odštampajte vest

Prikupljeno 10 mil USD za kulturnu baštinu Kosova, donatori obećali znatno više

Na Prvoj međunarodnoj donatorskoj konferenciji u Parizu za obnovu i očuvanje kulturnog nasleđa na Kosovu prikupljeno je 10 mil USD. Među zemljama donatorima koje su se obavezale na pomoć su Francuska, Nemačka, SAD, Češka, Mađarska, Italija i Švedska. U sumu od 10 mil USD nisu uračunati bilateralni ugovori kojima se zemlje donatori pojedinačno obavezuju na pružanje pomoći, kao što je, na primer, Švedska.


Konferenciju je organizovao Unesko, kako bi se prikupila sredstva za obnovu, zaštitu i očuvanje brojnih hrišćanskih i islamskih spomenika i drugih mesta od velikog istorijskog značaja koja su uništena proteklih godina. Učesnici konferencije organizovane u saradnji sa Unmikom, Savetom Evrope i Evropskom komisijom, predložili su niz konkretnih mera i obećali sredstva od više desetina miliona evra koja treba da budu uložena u obnovu i očuvanje ukupno 75 kulturnih spomenika na Kosovu.

Među njima ima najviše - 48 - srpskih pravoslavnih crkava i manastira, 14 islamskih spomenika iz otomanskog perioda i 13 drugih objekata lokalne kulture od istorijskog značaja. Osim međunarodnih organizacija, na Konferenciji su se okupili i predstavnici pedesetak zemalja i 15 fondacija i nevladinih organizacija. Neke zemlje poput Švedske, koja je obećala 11 miliona dolara, predložile su značajne kontribucije za obnovu i očuvanje bogate kulturne baštine na Kosovu.
Turska je obećala 2,3 miliona dolara, ali namenski za obnovu otomanskih spomenika.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.