NavMenu

Beogradska izletišta spremna za prvomajski uranak

Izvor: Novosti Sreda, 30.04.2014. 12:44
Komentari
Podeli

(Foto: Marija Kambiać)
Prvomajski uranak tradicionalno protiče negde u prirodi, daleko od gradske vreve i smoga. Svi oni koji su ostali u Beogradu, nisu na gubitku. Srpska prestonica, koja leži na dve reke, ne oskudeva u izletištima do kojih se stiže najviše za sat vremena, sa jednog kraja grada na drugi, u najvećem broju slučajeva i autobusima gradskog prevoza.

Košutnjak, Ada Ciganlija i Avala su najpopularnija odmarališta i omiljene destinacije Beograđana. Po pravilu, neko iz društva mora da dežura celu noć da bi zauzeo mesto, jer gužva je svake godine, bez izuzetka. Ćebe do ćebeta, ćumur, dim i miris mesa zaštitni su znaci Prvog maja. Kod Hajdučke česme uvek se traži mesto više, jer hladovina prija za popodnevnu dremku.

Kosmaj je po gužvi tik uz rame Košutnjaku, a na obodu prestonice nalaze se i neka manje poznata i popularna izletišta, pogodna za odmor i uranak. Jezero Očaga kod Lazarevca ima uređenu plažu sa brojnim sadržajima. U blizini su Rašino Selo i Babina Reka, gde se može i prespavati, po potrebi.

Šuma Zabran se prostire na oko 30 kilometara od centra Beograda, neposredno uz Obrenovac. Jednim delom izlazi na Savu, pa ima i uređenu plažu. Uz veliki broj klupa, natkrivenih stolova i igrališta za decu, prostor je idealan za decu, šahiste i pecaroše, a takmičenje u pripremi riblje čorbe ume da privuče brojne gurmane.

Mnogi nisu čuli ni za Duboki potok, kupalište u Barajevu. S jedne strane je šuma, a s druge šljunkovita plaža. Kolima se stiže za manje od pola sata. Izletište Trešnja se nalazi 30 kilometara od centra grada, odnosno 15 od Sopota. Ovo podavalsko jezero i istoimena šuma bili su mesto gde su Đenka i Kristina snimali kadrove sa čuvenom replikom "kupačice moja". Naravno, ne sme se zaboraviti ni Lipovačka šuma, koja se prostire na 1.200 hektara, na obodu Beograda, između opština Čukarica i Barajevo.

Vrh Avale

Sezonska linija 400 do Avale počinje da saobraća 1. maja. Pogled sa 205 metara visokog Avalskog tornja moguć je za 200 dinara, dok deca i penzioneri plaćaju pola cene karte. Nezaobilazna atrakcija, pored popularnog tornja je i Spomenik Neznanom junaku na ovoj planini.

Četiri dana žurke na Kosmaju

Prvomajski uranak na Kosmaju trajaće četiri dana! Prvo okupljanje je već u sredu od 21 časa, dok će preostala tri dana žurka trajati od 10.00 do 23.00, a predviđeni su programi za decu, narodna muzika, razni di-džejevi... Obezbeđen je autobuski prevoz Sopot - Kosmaj i Mladenovac - Kosmaj.

Uranak u kućicama na vodi

Boljevci su poznati po Nautičkom selu, prvo ove vrste u Srbiji, poznato kao "biser na Savi". Osim restorana nacionalne kuhinje, postoji i kompleks od šesnaest kućica na vodi i marina.

Bela stena

Belu stenu podjednako vole Beograđani, ali i Pančevci. Pored peščane plaže, restorana, tu su i vikendice.

Do ovog popularnog izletišta i kupališta se stiže isključivo brodićem ili čamcima koji svakodnevno voze iz marine u Višnjici.

(Napomena: tekst je u potpunosti preuzet iz lista "Novosti" od 30.4.2014.)

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Finansije, IT, Telekomunikacije

Hrvatski Aircash stiže u Srbiju

Aircash, prvi hrvatski viševalutni gotovinski novčanik koji radi u državama Evropske Unije i u Švajcarskoj i ima million korisnika, najavio je dolazak na tržište Srbije. Ovo je za Bloomberg Adria potvrdio Hrvoje Ćosić, direktor kompanije. Izdavalac Aircash Mastercard prepaid kartice je licencirana institucija za elektronski novac s licencom Hrvatske narodne banke koja važi u svim državama EU. Upisani su u EU registar institucija za

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.