NavMenu

Šta ekonomisti misle o ekspozeu Aleksandra Vučića?

Izvor: Beta/Tanjug Ponedeljak, 28.04.2014. 20:14
Komentari
Podeli
Dijagnoza srpskog premijera Aleksandra Vučića o stanju ekonomije je dosta dobra, kao i njegova procena da će najpre morati da se uradi fiskalna konsolidacija, potom usvoje reformski zakoni, a ekonomija će moći da se nada oporavku ukoliko se budu poštovala "prolazna vremena" najavljena u ekspozeu predsednika Vlade, ocenili su u ponedeljak uveče (28. aprila 2014. godine) ekonomski eksperti.

Član Fiskalnog saveta Vladimir Vučković ocenio je za RTS da se iz ekspozea premijera Vučića može zaključiti da su dobro planirana "prolazna vremena" za probleme koji moraju da se reše u ekonomiji, a jedno od najvažnijih je da će do kraja juna morati da se uradi rebalans budžeta, a do kraja jula mora biti usvojen novi paket reformskih zakona, među kojima je i novi Zakon o radu.

- Pitanje je kako će se rešiti kratkoročno prilagođavanje fiskalnog deficita - primetio je Vučković.

- Sve makroekonomske procene treba uraditi u pregovorima sa MMF-om koji tek predstoje, jer se dolazak Misije Fonda očekuje polovinom maja, a posle toga uslediće rebalans budžeta - objasnio je Vučković.

Prema njegovim rečima, zabrinjavajuće je što smo u prvom kvartalu ove godine već potrošili 40% deficita budžeta za celu godinu od planiranih 182,5 milijardi dinara za celu godinu.

Komentarišući mogućnost privatizacije "Telekoma Srbije", Vučković je ocenio da tamo "stvari škripe" i da na vreme treba sprečiti dalji pad tržišnog učešća tog javnog preduzeća. On je dodao da se u ovom momentu ne može sa sigurnošću reći da li je 1,5 mlrd EUR adekvatna cena za prodaju državnog kapitala u "Telekomu".

Kada je reč o privatizaciji EPS-a, Vučković je rekao da prvo treba sanirati njegove gubitke i ocenio da je poskupljenje struje i gasa neminovno, jer je to jedino ispravno tržišno ponašanje.

U odgovoru na pitanje da li treba smanjiti penzije, Vučković je rekao da su i plate i penzije u Srbiji veoma male, ali i dodao da je "igra brojki je neumitna". On je podsetio na Vučićeve reči da se do kraja oktobra penzije neće smanjivati.

Goran Nikolić sa Instituta za evropske studije rekao je da je, za razliku od ekspozea prethodnih premijera Srbije, Vučićev ekspoze dosta precizan i nema puno opštih mesta, i dodao da za usvajanje najavljenog paketa reformskih i ekonomskih zakona postoji podrška u društvu.

Prema njegovoj oceni, trenutno najveći problemi domaće privrede su velika nelikvidnost i pad kreditne aktivnosti privrede i veliko kašnjenje privrede u otplati zajmova, a neke od mogućnosti za oporavak realnog sektora su povoljniji krediti za podršku privatnom sektoru i reindustrijalizacija privrede.

Profesor Filozofskog fakulteta u Beogradu, sociolog Vladimir Vuletić rekao je da je premijer Vučić poslao važnu poruku javnosti da možemo imati poverenje u njega, jer su osim prolaznih vremena postavljeni važni ciljevi politike nove vlade.

- Premijer Vučić je na sebe preuzeo veliku odgovornost, što se moglo videti iz pojedinih polemika sa ministrima, pogotovo oko mogućnosti da se smanje penzije, za šta je premijer rekao da će se razmatrati tek kada sve druge mere budu iscrpljene - podsetio je Vuletić.

O ekspozeu Aleksandra Vučića govorio je i profesor Beogradske bankarske akademije, Zoran Grubišić.

- Smanjenje plata u javnom sektoru od 10% biće korisno samo ako tu meru budu pratile reforme i ostale mere za rast privredne aktivnosti - izjavio je Grubišić.


U suprotonom će smanjenje plata u javnom sektoru doprineti smanjenju agregatne tražnje odnosno deflatornoj tendenciji koja uvodi privredu u recesiju, rekao je Grubišić Tanjugu.

Govoreći o ekspozeu premijera Aleksandra Vučića, Grubišić je kazao da smanjenje plata u javnom sektoru treba da prati i smanjenje zaposlenih javnom sektoru, najavljeno restrukturiranje javnih preduzeća, jačanje privatnog sektora i drugo, što bi sve trebalo da doprinese stabilnom povećanju aktivnosti privrede.

Grubišić je kazao da je za početak 2015. najavljen preokret trenda, a već u 2016. stabilan privredni rast, koji treba da omogući jačanje plata u javnom sektoru, nakon ovog početnog smanjenja.

Ozbijnost i spremnost Vlade Srbije da sprovede najavljene reforme videće se već kroz rebalans budžeta za 2014. godinu, izjavio je ekonomista Jurij Bajec.

On je agenciji Beta rekao da će ključni signal za to kojom dimanikom i koliko uspešno će primenjivati najavljene mere biti proces restrukturiranje preduzeća.

- To će biti glavni praktični test za Vladu, jer se radi o socijalno osetljivom pitanju - rekao je Bajec.

On je rekao i da će efekti najavljenog smanjenja plata u javnom sektoru za 10% biti kratkotrajni, ukoliko ne budu deo čitavog paketa finansijske konsolidacije.

Bajec je ocenio i da detaljni ekspoze premijera Aleksandra Vučića sa preciznim rokovima i obavezama za ministarstva povećava odgovornost Vlade i verovatnoću da će mera biti i realizovane.

Kako je dodao, pored smanjenja zarada u javnom sektoru, jasno je rečeno i da će se ići na privatizaciju i uvođenje finansijske discipline u javna preduzeća.








Komentari
Vaš komentar

Top priče

14.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj, Turizam, sport, kultura

Nacrt planskog dokumenta omogućava rušenje hotela Jugoslavija - U planu luksuzni hotel sa kazinom, kule do 155 metara i marina (FOTO)

Sekretarijat za urbanizam i građevinske poslove grada Beograda stavio je na javni uvid Nacrt plana detaljne regulacije bloka 11 i dela bloka 10 u opštinama Zemun i Novi Beograd, koji obuhvata i hotel Jugoslavija Podsetimo, hotel Jugoslavija prodat je krajem marta jedinom zainteresovanom ponuđaču, kompaniji MV Investment doo iz Beograda, ćerki firmi Millenium team-a, u okviru imovine preduzeća Danube riverside po početnoj ceni od 3,18

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.