NavMenu

Srpska svinjetina na ruskoj trpezi - Zabrana uvoza mesa iz EU i SAD otvara nove mogućnosti za domaće stočare

Izvor: RTS Petak, 25.04.2014. 12:01
Komentari
Podeli

Rusija je zabranila uvoz svinjskog mesa iz Evropske unije i SAD zbog bolesti životinja. Uvoz je zabranjen na godinu dana, a razmatra se produženje na pet godina. Za domaću poljoprivredu otvaraju se nove mogućnosti, jer bi izvoz svinjskog mesa iz Srbije u Rusiju mogao znatno da se uveća.

Rusiji je potrebno oko sedam miliona svinja godišnje, prosečne težine od po 80 kilograma. Za kilogram svinjskog mesa plaćaju 2,4 EUR. Međutim naši kapaciteti sada su veoma mali, jer samo šest klanica ima dozvolu za izvoz svinjskog mesa u Rusiju.

- Godiške potrebe Rusije su ogromne, njihova kvota je 560.000 tona svinjskog mesa, što je neverovatna količina. Mislim da Srbija u ovom momentu može da zadovolji bar deo tih potreba, oko 10%. Mi moramo da se organizujemo i da našu poljoprivredu ubacimo u petu brzinu - kaže Maja Timotijević, državna sekretarka Ministarstva poljprivrede.

Izvoz svinjskog mesa u Rusiju trebalo bi da aktivira i druge poljoprivredne grane.

- Prvo zapošljavamo veliki broj naših seljaka, poljoprivrednih proizvođača. Drugo, punimo naše farme i treće ostvarujemo mnogo veću zaposlenost naših klanica. I ono što je najvažnije - ostvarujemo značajan devizni priliv. Ne izvozimo merkantilni kukuruz koji ima mnogo manju vrednost u odnosu na svinjsko meso - kaže Drago Cvijanović, direktor Instituta za ekonomiku poljoprivrede.

Ipak, nije sve tako jednostavno.

- Ono što nam trenutno otežava je to što ti kontejneri ne mogu da idu tranzitom kroz Evropsku uniju, jer nam Evropska unija zabranjuje, nego moraju da idu preko "Luke Bar" morem u Sankt Petersburg. Otprilike taj put traje nekih 30 dana - kaže Aleksandar Đokić, direktor proizvodnje Industrije mesa "Koteks" iz Surčina.

Domaće sertifikovane klanice mogu mesečno da isporuče oko 5.000 tona svinjskog mesa. Prema sadašnjim cenama, to bi bio posao vredan oko 150 mil EUR godišnje, što je oko 1,5% ukupnog domaćeg izvoza.

- Taj iznos bi mogao da bude dupliran ukoliko bi država Srbija izdejstvovala u Briselu da se odobri transport svinjskog mesa preko teritorije Evropske unije. Ta zabrana je nastala 2010. kada se pojavila svinjska kuga, i ističe 2015. godine - kaže Milivoje Ćosić, iz kompanije "Interkomerc".

U klanicama u Srbiji prošle godine je zaklano milion i 780 hiljada grla. U istom periodu broj svinja u tovu bio je milion i 360 hiljada. Povećanjem klaničnih kapaciteta, Srbija bi mogla da unapredi svoj izvoz i dodatno zaradi.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Saobraćaj

Grad Beograd prodaje garaže - Početna cena 7.000 EUR

Grad Beograd oglasio je prodaju nepokretnosti u javnoj svojini, a reč je o garažnim prostorima u Ulici Salvadora Aljendea 18A. Na prodaju je ponuđeno 12 garaža, površine po 14 m2, koje se nude po početnoj ceni od po 7.000 EUR. Rok za podnošenje prijava je 30. april, a više detalja pogledajte OVDE.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.