NavMenu

Energija iz stajskog đubriva i kukuruzne silaže - Farma u Starim Banovcima dobija biogasno postrojenje vredno 2 mil EUR u 2015. godini

Izvor: eKapija Petak, 25.04.2014. 09:33
Komentari
Podeli

Porodica Ilić iz Stare Pazove proizvodnjom i prodajom junećeg mesa bavi se već dvadesetak godina. Videvši kako funkcionišu farme krava u Italiji, odlučili su se da u okviru svog poljoprivrednog kompleksa u Starim Banovcima izgrade biogasno postrojenje za proizvodnju električne energije.

Urbanistički projekat je usvojen 23. aprila, a kako "eKapija" saznaje u septembru sledeće godine bi trebalo da počne da radi biogasno postrojenje snage 0,7 MW u koje će biti uloženo 2 mil EUR.

- Očekujemo da dobijemo svu neophodnu dokumentaciju do kraja godine i da počnemo građevinske radove u ovoj godini. Planiramo da instaliramo opremu 2015. i da nakon toga pustimo u rad biogasno postrojenje – kaže Radoslav Ilić, direktor firme "Klanica i prerada 808", koja je investitor u to postrojenje.

Kako kaže naš sagovornik, u poslednje tri godine izvoze meso u Italiju. Kada su bili kod partnera u toj zemlji imali su prilike da vide biogasna postrojenja.

- Tada smo prvi put videli kako sve to funkcioniše. Obišli smo 5-6 takvih objekata za proizvodnju energije. Uvideli smo da farme mogu biti na dobitku ako izgrade biogasno postrojenje. Takođe, videli smo kako takvo postrojenje funkcioniše u poljoprivrednom dobru "Sava Kovačević" iz Vrbasa. Dobili smo od njih preporuku za austrijsku kompaniju "Biogest" koja nam je uradila tehnološko rešenje i od koje bi trebalo da kupimo opremu – objašnjava Ilić.

Poljoprivredni kompleks je smešten na 5 ha. Sada se na toj parceli nalazi štala za krave, nadstrešnice za seno i slamu, ostava za hranu stoke, kao i stambeni objekat.

Biogasno postorojenje u Starim Banovcima će koristiti kao sirovinu stajnjak i kukuriznu silažu za dobijanje električne energije.

- Prema proračunima biće dovoljne količine stajnjaka sa naše farme. Kada je reč o kukuruznoj silaži, nju ćemo koristiti sa naših polja s obzirom na to da uzgajamo kukuruz za prehranu krava.

Kako je objašnjeno u urbanističkom projektu, preuzimanje i unošenje tekućih i čvrstih supstrata u sistemu je odvojeno. Tekući supstrat stajnjaka se može direktno preuzeti cevima iz štala ili se prevozi do mesta gde je postavljeno postrojenje.

Glavni objekat postrojenja za proizvdnju električne energije biće postavljen u središtu kompleksa, a sastavljen je od više objekata, delova koji su svi zajedno sastavni deo tehnološkog procesa proizvodnje električne energije. Osim tehnološke linije za proizvodnju struje, biće izgrađena upravna zgrada sa kontrolnom prostorijom proizvodnog procesa gasa i električne energije.

Najveći objekti na kompleksu biće podna skladišta silaže, silotrenčevi dimenzionosani za jednogodišnju zalihu supstrata neophodnog u proizvodnji biogasa, i lagune za smeštaj ostatka proizvodnog procesa.

Takođe, potrebno je izgraditi montažnu betonsku trafostanicu sa prilazom sa ulične strane. Iza trafopostrojenja planiran je prostor za smeštaj dva kontejnera, komunalnog otpada i upotrebljene ambalaže.

Izgradnja objekta za smeštaj poljoprivredne mehanizacije planiran je u drugoj fazi realizacije kompleksa zato što je ovaj objekat jedini koji ne pripada postrojenju i nije u direktnoj vezi sa procesom proizvodnje električne energije, ali je neophoda za funkcionisanje i organizaciju pratećih sadržaja i procesa na kompleksu biogasnog postrojenja.

Postrojenje će biti kompjuterizovano što će omogućiti savršeno upravljanje i održavanje odnosno daće kompletan pregled informacija, analizu i grafički prikaz raznih vrsta podataka. Operater postrojenja može u svakom trenutku pogledati stanje rada i najvažnije pojedine jedince postrojenja. Prikupljeni podaci o proizvodnji električne i toplotne energije, potrošnji supstrata i plina, kao i potrošnji plina, električne i toplotne energije u vlastite svrhe se spremaju u protokol podataka. Kroz protokol podataka moći će da se dobiju podaci na dnevnom, nedeljnom, mesečnom ili godišnjem periodu.

Izvoz u Italiju

U okviru kompleksa gde će biti biogasno postrojenje, smeštena je farma junadi sa 350 grla. "Klanica i prerada 808" planira da do kraja 2014. proširi kapacitete na 700 grla.

- U poslednje tri godine izvozimo juneće meso u Italiju. Osim iz naše farme, nabavljamo meso od naši stalnih dobavljača. Planiramo da proširimo svoju proizvodnju kako bismo mogli da potpuno kontrolišemo kvalitet mesa – napominje Ilić.

Od ukupne prodaje "Klanica i prerada 808" izvozi 15-20%, odnosno plasiraju 150 tona junećeg mesa godišnje u Italiju.

S.O.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Saobraćaj

Raspisan tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica

Infrastruktura železnice Srbije raspisala je tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica. Kako se pojašnjava, formiranje nove industrijske zone Sobovica uslovilo je potrebu za njenim povezivanjem sa postojećom železničkom infrastrukturom, odnosno sa prugom Lapovo - Kraljevo - Lešak - Kosovo Polje - Đeneral Janković - državna granica (Volkovo). - Postojeća

eKapija+

Vidi sve
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.