NavMenu

Iz Srbije za Rusiju naokolo preko Belorusije - Kriza u Ukrajini promenila trasu transporta robe

Izvor: Dnevnik Petak, 25.04.2014. 09:26
Komentari
Podeli

Otkako je izbila ukrajinska kriza, naši kamioni koji voze robu iz Srbije za Rusiju počeli su da zaobilaze Ukrajinu i putuju preko Poljske i Belorusije, iako je put i duži i skuplji. Razlozi za to su dvojaki. Prevoznici kažu da Rusi kao kupci naše robe zahtevaju od prevoznika da voze preko Belorusije, jer se plaše poblema u Ukrajini, a, s druge strane, u javnosti su se čule priče vozača koji su imali problema u Ukrajini.

Šef transporta u subotičkom NIK-transu Omer Nikšić izjavio je za "Dnevnik" da uvoznici Rusi traže da im se naša roba doprema preko Belorusije. To znači da voze preko Poljske i Belorusije, na čijim su graničnim prelazima uglavnom velike gužve, a kako je put dalji nego preko Ukrajine, na putu se ostaje i do tri dana duže. Vožnja ovim zaobilaznim putem traje ukupno i do sedam dana, a ako se vozi preko Ukrajine, stigne se za četiri dana.

– Ako tovarimo robu u Beogradu za Rusiju, iz Srbije izlazimo na Horgošu, vozimo preko Mađarske, Slovačke, Poljske i Belorusije, a ako vozimo preko Ukrajine, onda iz Mađarske skrećemo u tu zemlju – objašnjava Nikšić.

– Vozili smo pre mesec dana preko Ukrajine i nismo imali nikakvih problema.

Ivan Jovanović iz beogradskog "Srboexporta" kaže za "Dnevnik" da su u proteklih mesec dana odvezli za Rusiju bar 100 kamiona robe preko Ukrajine i da nije zabeležen ni jedan problem. Oni voze preko Rumunije, a kroz Ukrajinu prevale oko 1.000 kilometara na relaciji Đakovo–Černjigov za oko dva dana, u međuvremenu spavaju u kamionu na za to predviđenim i obezbeđenim mestima.

Vozači pričaju da su putevi kroz Rumuniju izuzetno loši, pa se na saobraćajnici od međunarodnog značaja mogu susresti zaprežna kola. Nije bolje ni u Ukrajini, gde se često veoma dugo čeka na carini, ponekad se izgubi i ceo dan. Sugerišu da se ni leti ni zimi ne vozi preko Karpata.

Takođe su na nekim deonicama veoma loši putevi prema Sibiru, ponegde ima i starog makadama, pa se te ture prepuštaju Rusima. Ukoliko, pak, roba ide u Sankt Peterburg, udaljen oko 800 kilometara od Moskve, iako je u odličnom stanju, put je izuzetno opterećen i mora se pažljivo voziti. Sve u svemu, za put od oko 2.600 kilometara za rusku prestonicu kamiondžije moraju planirati do osam dana vožnje.

Može da se prođe

Vlasnik "Eurošpeda" Dragan Stojanović izjavio je za "Dnevnik" da je njihov kamion pre tri dana prošao kroz Ukrajinu na putu za Rusiju i to obilaznicom severno od Kijeva i bez problema su ušli u Rusiju. Objašnjava da je vožnja kroz centralnu Ukrajinu bezbedna, jedino su mogući problemi u zoni nemira. Sagovornik kaže da prevoznik (vlasnik kamiona) više voli da se vozi preko Mađarske, dok vozači radije idu kroz Rumuniju, gde je moguća slobodnija vožnja i manje su kazne za prekršaje.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Saobraćaj

Air Serbia leti direktno od Beograda do Mostara

Air Serbia (Er Srbija) je letom JU634 uspostavila direktnu avio-liniju između Beograda i Mostara. Do tog grada u Bosni i Hercegovini, srpska nacionalna avio-kompanija od danas saobraća tri puta nedeljno, svakog ponedeljka, petka i nedelje. Let traje oko 50 minuta, navedeno je u saopštenju. - Danas uspostavljena avio-veza između Beograda i Mostara rezultat je odlične saradnje i snažne podrške koju nam je pružio Aerodrom Mostar. Verujemo

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.