Izvor: Dnevnik | Četvrtak, 24.04.2014.| 09:31
Izdvojite članak Odštampajte vest

"Primar Tehno" ulaže 80 mil EUR u fabriku bioetanola u Odžacima

Odbornici SO Odžaci jednoglasno su odlučili da dodele zemljište u radnoj zoni privrednom društvu "Primar Tehno" iz Maglića, za izgradnju fabrike bioetanola. Po poslovnom planu koji je dostavljen odbornicima, ovaj projekat vredan je 80 mil EUR, od čega je 75 mil EUR investicija, a preostalih pet su obrtna sredstva potrebna za početak poslovanja.

Računa se na prodaju od 105 miliona litara etanola godišnje. Za realizaciju projekta potrebno je dve godine, a prema poslovnom planu, za osam godina očekuje se povrat uloženih sredstava. Projekat podrazumeva gradnju poslovnog objekta u odžačkoj radnoj zoni, kao i uređenje unutrašnjih komunikacija i infrastrukture, nabavku i montažu proizvodne i skladišne opreme i nabavku repromaterijala za otpočinjanje proizvodnog procesa.

Investitor, Privredno društvo "Primar Tehno", posluje od 1993. godine u oblasti proizvodnje mašina za prehrambenu i procesnu industriju. Položaj radne zone u Odžacima je opredelio investitora da ovaj proizvodni pogon smesti ovde, u blizini kanala Dunav - Tisa - Dunav i same reke Dunav, zbog pogodnosti za dopremu sirovine i transport gotove robe. Povezani vodeni put od kanala DTD, preko reke Dunav, doprinosi korišćenju najjeftinijeg transporta do svih destinacija i luke Odesa u Crnom moru, kao i luke Roterdam u Holandiji.

- U skladu sa potrebom zapošljavanja novih radnika, Opština je učinila potrebne predradnje za pripremu ove investicije. Skupština opštine je odlukom ustupila zemljište u radnoj zoni za eventualnu izgradnju fabrike, a sve ostale radnje investitor će preduzimati prema Vladi Srbije, od koje se traži dozvola za nastavak aktivnosti u izgradnji fabrike. Prema podnetom poslovnom planu, predviđeno je zapošljavanje oko 100 radnika, a kasnije kada fabrika bude počela da proizvodi punim kapacitetom, predviđeno je da bude zaposleno oko 350 radnika - rekla je za "Dnevnik" Biljana Cekić, zamenica predsednika opštine Odžaci.

Sto miliona litara goriva

Bioetanol se koristi za pogon motornih vozila - u smesi sa benzinom i u nerazređenom stanju. Za proizvodnju očekivane količine etanola od 105 miliona litara, potrebno je 250.000 tona kukuruza, koji je osnovna sirovina. Mlevenjem suvog kukuruza dobija se grubo kukuruzno brašno kojem se dodaje voda i stvara takozvani kom. Kuvanjem koma i dodavanjem enzima koji razgrađuju skrob, pa kvasca, započinje proces fermentacije čime se kao nus proizvod dobija ugljen-dioksid, a kao proizvod razređena alkoholna otopina, koja se šalje u fermentor. Sam ugljen dioksid se dalje prodaje kao suvi led, dodatak gaziranim pićima ili se koristi u proizvodnji nafte.U daljem procesu prerade dobija se stoprocentni alkohol koji se u rafinerijama meša sa benzinom. Ostatak koji se dobija izdvajanjem alkohola koristi se u ishrani stoke, najčešće goveda.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.