NavMenu

Uvoznički lobi koči domaću industriju poljoprivrednih mašina

Izvor: Beta Sreda, 23.04.2014. 10:45
Komentari
Podeli

Pokretanjem proizvodnje poljoprivrednih mašina Srbija bi mogla da uposli najmanje 10.000 radnika, izjavio je Generalni sekretar Udruženja diplomiranih mašinskih inženjera Srbije Miroslav Krstić.

On je na konferenciji za novinare o stanju u preduzećima u restrukturiranju kazao da je revitalizaciju srpske industrije traktora i poljoprivrednih mašina moguće ostvariti pokretanjem proizvodnje u IMT Beograd, što bi dovelo i do pokretanje proizvodnje u IMR-u, "Prvoj petoletki", "14. oktobru" Kruševac, DMB-u i mnogim drugim preduzećima.

Prema rečima Krstića, pokretanjem srpske industrije traktora i poljoprivrednih mašina, Srbija bi dobila i novi brend - "srpski traktor", nova radna mesta, ravnomerni regionalni razvoj kroz nove pogone u metalskom sektoru, kao i opremanje poljoprivrednih gazdinstava novom mehanizacijom. On je naglasio i da je poljoprivredi Srbije potrebna industrijski remontovana i nova poljoprivredna mehanizacija i oprema kako bi se obezbedila veća proizvodnja i prerada hrane namenjena domaćem tržištu i izvozu, podsetivši da Srbija ima prirodne potencijale da proizvede hranu za 50 miliona stanovnika.

- Industrija poljoprivrednih mašina, traktora i oprema sada je devastirana, ali još uvek postoje ljudski, tehnološki i infrastrukturni resursi koji mogu obezbediti revitalizaciju i pokretanje razvoja metalnog kompleksa u Srbiji - istakao je on.

Krstić je podsetio da je u poljoprivredi Srbije u eksploataciji trenutno oko 2,5 miliona komada razne poljoprivredne opreme, u proseku stare 20 godina, a da bi se to obnovilo, procenjuje se da je godišnje potrebno oko 10.000 traktora i oko 700 kombajna. Oko 80% ovih potreba, kako je dodao, u budućnosti mogla bi da pokrije domaća industrija, ali tu postoji veliki problem - jak uvoznički lobi.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Vesti

Srbija i Kenija jačaju privrednu saradnju - Povezivanje privrede i zapošljavanje radnika

Privredna komora Srbije (PKS) i Privredna komora Kenije (KNCCI) potpisaće Memorandum o saradnji u cilju snažnijeg povezivanja dve privrede u sektorima medicine i farmacije, poljoprivrede, građevinarstva, turizma, IKT-a i metalske industrije, kao i u sferi angažovanja kadrovskih kapaciteta iz Kenije na teritoriji Otvorenog Balkana, dogovoreno je na sastanku Marka Čadeža, predsednika PKS i Erika Rutoa, predsednika KNCCI. Čadež je na

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.