NavMenu

Prečistaču nedostaju otpadne vode - Zagađivači u Vrbasu i Kuli još nisu odlučili o priključenju na sistem vredan 15 mil EUR

Izvor: RTV Sreda, 23.04.2014. 16:02
Komentari
Podeli

Izgradnja Centralnog postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Vrbasu najskuplji je ekološki projekat u Srbiji, vredan više od 15 mil EUR i trebalo bi da bude završen do kraja godine. Ipak, projekat koji finansira Evropska unija, mogao bi da bude ugrožen ukoliko opštine Kula i Vrbas ne obezbede dovoljno otpadnih voda.

- Taj projekat je u mnogome ugrožen, jer smatramo da opštine Vrbas i Kula neće biti u stanju da obezbede postrojenju dovoljno otpadnih voda, kako bi funkcionisalo na optimalan način i optimalnom kapacitetu - objašnjava Ratko Đurđevac, predsednik Ekološkog pokreta Vrbasa.

Mnogi zagađivači Velikog bačkog kanala priključiće se na centralno postrojenje, međutim, još ima onih koji se nisu izjasnili.

U opštini ističu da će svi, bez izuzetka, morati da se priključe.

- U svakom slučaju i "Vital", kao jedan od velikih zagađivača, moraće da prihvati da bude prikopčan na postrojenje, jer u suprotnom ono gubi smisao - ističe predsednik Opštine Vrbas Bratislav Kažić.

Građani Vrbasa ne veruju da će se rešiti problem zagađenja.

- Ma ko će da reši, neće to niko, bolan, da reši, pa do sad je to trebalo rešiti. Ta voda zagađena stalno ide unutra, ali ne možeš zamisliti kako ta voda smrdi - navode Vrbašani.

U opštini Kula, fekalne vode se godinama ispuštaju u Begejac, koji se uliva u Veliki bački kanal.

Veliki problem je izgradnja kanalizacione mreže u Crvenki, kao i procesnog voda koji bi trebalo da transportuje fekalne vode do postrojenja u Vrbasu.

- Svesni smo mi da građani teško žive, ali je to problem svih problema i da moramo preuzeti svoje obaveze. U protivnom ćemo doći u situaciju da Evropska komisija traži povraćaj sredstava i mi taj luksuz sebi ne smemo dozvoliti - ističe Velibor Milojičić, zamenik predsednika Opštine Kula.

U planu je da se na Centralno postrojenje za tretman otpadnih voda priključi i opština Srbobran, kako bi se trajno rešio problem zagađenja Velikog bačkog kanala.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Gradiće se parking na Jastrepcu u okolini Kruševca

Gradska uprava grada Kruševca raspisala je javni poziv za izgradnju parking prostora sa pristupnom saobraćajnicom na planini Jastrebac. Procenjena ukupna vrednost radova bez PDV-a iznosi 24.196.392 dinara. Rok za prijavu je 13. maj. Detalje pogledajte OVDE.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.