NavMenu

Slovaci grade četiri biogasne stanice u Bečeju - Kompanija "Biotec" uložiće najmanje 8 mil EUR

Izvor: eKapija Utorak, 22.04.2014. 16:03
Komentari
Podeli
(Foto: becej.rs)
Vlasnik slovačke firme "Biotec" Juraj Cibak, stečajni upravnik PIK "Bečej" Pavel Severinji, i predsednik opštine Bečej Vuk Radojević, potpisali su prošle nedelje protokol o izgradnji biogasne stanice u tom gradu, prenosi list "Bečejski mozaik".

Slovačka firma želi da izgradi četiri biogasne stanice, koje će proizvoditi struju i toplotnu energiju. Reč je o lokaciji oko "Flore", fabrike za preradu voća i povrća PIK "Bečej".

Severinji je rekao da će PIK imati mnogo koristi od ovog ugovora.

– Kada ovaj sistem bude u funkciji, očekujem da ćemo imati toplotno napajanje barem 50% jeftinije nego što je to bilo do sada. PIK će imati koristi, a potpisaće i komercijalne ugovor, pa će prodavati otpadne materijale iz kojih se proizvodi gas - rekao je Severinji posle potpisivanja protokola.

Vlasnik kompanije "Biotec", Jurij Cibak, predstavio je planove svog preduzeća.

– Naš interes je proizvodnja električne energije iz poljoprivrednog otpada proizvodnje, takođe i iz tzv. "pomija" koje ostaju u restoranima, vrtićima i školama, ali i iz prehrambene robe kojoj je istekao rok upotrebe. Ukupno ćemo uložiti između 8 mil EUR i 12 mil EUR - za jednu biogasnu stanicu potrebno je 2 mil EUR, a koliko će projekat tačno koštati, zavisiće od sistema za grejanje "Flore" za koji se budemo odlučili - kazao je Cibak za "Bečejski mozaik".

Predsednik opštine Vuk Radojević kazao je da će "opštinska uprava biti na usluzi ne samo investitorima iz Slovačke, nego i ostalima", a sve neophodne dozvole koje zavise od opštine "dobiće u najkraćem roku".
Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Saobraćaj

Grad Beograd prodaje garaže - Početna cena 7.000 EUR

Grad Beograd oglasio je prodaju nepokretnosti u javnoj svojini, a reč je o garažnim prostorima u Ulici Salvadora Aljendea 18A. Na prodaju je ponuđeno 12 garaža, površine po 14 m2, koje se nude po početnoj ceni od po 7.000 EUR. Rok za podnošenje prijava je 30. april, a više detalja pogledajte OVDE.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.