Izvor: Tanjug | Ponedeljak, 21.04.2014.| 19:31

Kinezi žele da investiraju u srpsko rudarstvo

Predstavnici rudarsko-geološkog biroa Shandong kineskog Instituta za rudarstvo i geološka ispitivanja i grupa privrednika iz te zemlje izrazili su interesovanje da investiraju u srpske rudnike bakra, olova, cinka, zlata i litijujuma.

Oni su prilikom posete Privrednoj komori Beograda izrazili želju i da se uključe u istraživanja ruda u Srbiji, objavljeno je na sajtu komore beogradskih privrednika.

Kineski investitori su, nakon trogodišnjeg istraživanja tržišta, prošle godine u Beogradu registrovali kompaniju "BETEC Resources", koja predstavlja zajedničku investiciju kineskih državnih kompanija i privatnih investitora.

Na inicijativu kompanije BETEC, krajem prošle godine potpisan je protokol o saradnji između Ministarstva prirodnih resursa, rudarstva i prostornog planiranja Srbije i NR Kine, čime je stvorena platforma za dalju saradnju u oblasti rudarsko-geoloških istraživanja i investiranja u dalju eksploataciju rudnika.

Predsednik BETEC-a Luo Zhuangvei izjavio je da je to najaktivnija kompanija iz ove oblasti u regionu, a zainteresovani su za saradnju sa domaćim partnerima, za istraživanje rudnika, kao i za dalje investicije u domenu eksploatacije rudnog bogatstva u regionu.

Inženjeri koji rade u BETEC kompaniji imaju više od 30 godina iskustva u ovom poslu na kineskom tržištu, kao i širom sveta, posebno na teritoriji Mjanmara, u Africi i Maleziji.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.