Izvor: eKapija | Petak, 18.04.2014.| 17:10
Izdvojite članak Odštampajte vest

Od napuštene lokacije do mesta inspiracije - Zapušteni javni prostori uskoro bi mogli postati atraktivne destinacije

Stare fabrike, kasarne, skladišta i drugi napušteni javni prostori (braunfild lokacije) mogli bi postati mesta okupljanja mladih, talentovanih i preduzetnički nastrojenih ljudi. Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj (NALED) i Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) najavile su na jučerašnjoj konferenciji, da će konkurs za sve lokalne samouprave sa kreativnim idejama i raspoloživim braunfild lokacijama koje se mogu ponovo staviti u funkciju, biti raspisan 1. maja.

Član Upravnog odbora NALED-a i predsednik Opštine Pirot Vladan Vasić istakao je da time počinje realizacija još jednog projekata usmerenog na razvijanje povoljnog poslovnog ambijenta na lokalnom nivou.

- Kroz projekat sertifikacije opština sa povoljnim poslovnim okruženjem NALED je inspirisao opštine da preispitaju i unaprede svoja pravila i prakse. Kroz ovaj projekat NALED će ih podstaći da preispitaju stavove o mogućim upotrebama javnih prostora koji se više ne koriste, da ih kreativno upotrebe i na taj način otvore novu razvojnu perspektivu za celu lokalnu zajednicu - rekao je Vasić.

Komisija NALED-a će suziti izbor na tri lokacije, a nakon toga izabrati najbolju lokaciju.

- Poziv će biti upućen svim lokalnim samoupravama bez obzira da li su članice NALED-a ili ne. Pružićemo stručnu pomoć ključnim akterima (predstavnicima lokalne samouprave, civilnog sektora i privrede) kroz organizovanje studijske posete za predstavljanje uspešnih primera u drugim državama, razvijanje biznis plana i dizajna za braunfild i pružanje odgovarajuće obuke – rekla je za "eKapiju" Ana Knežević Bojović, koordinator za regulatornu reformu.

Cilj konkursa je da se dođe do primera najbolje prakse za druge opštine i gradove u Srbiji, koji ilustruje kako se napuštene fabrike, industrijska postrojenja, skladišta, kasarne i slični objekti mogu revitalizovati i time u potpunosti promeniti sliku svog grada i promovisati ekonomski i društveni razvoj.

Konkurs je deo dvogodišnjeg Projekta jačanja konkurentnosti u Srbiji pokrenutog u decembru 2013. koji je usmeren na dva goruća problema domaće ekonomije – revitalizaciju braunfild lokacija i suzbijanje sive ekonomije. Istovremeno sa konkursom za opštine i gradove, NALED će analizirati važeći pravni okvir, uključujući Zakon o privatizaciji i Zakon o stečaju. Na osnovu ovih analiza i inputa koje dobije od lokalnih samouprava, kao i na osnovu praktičnih iskustava stečenih u procesu revitalizacije braunfild lokacije, NALED će pripremiti konkretne preporuke za Vladu Srbije kako da poboljša regulatorni okvir za revitalizaciju braunfild lokacija na nivou državne i lokalne samouprave.

Sa konferencije u "Mikser House"-u

Poslovni inkubatori

Napuštena zgrada društvenog preduzeća u Novom Sadu koja je šest godina bila prazna, danas je poslovni inkubator koji pomaže startapovima da prebrode prve tri kritične godine u poslovanju. Samo u prvoj fazi 2010. godine u ovaj oronuli prostor uloženo je 13,9 mil EUR, da bi danas prostor od preko 400 m2 bilo udobno mesto za rad za preduzetnike sa vizijom.

I prestonička opština Savski venac je pokazala da upravo ruinirana zgrada može postati Biznis centar koji postoji već tri godine. Centar obuhvata biznis inkubator, kancelariju za EU projekte, Kancelariju za mlade, edukativni centar, NVO sektor, poslovni akcelerator.

"Holandija u malom"

Da napuštena lokacija može da postane "Holandija u malom" pokazala je kompanija "Vahali" koja se bavi brodogradnjom svih vrsta plovila od metala, dizajnom, projektovanjem, remontnim radovima, kao i generalnom konstrukcijom specijalnih projekata. Naime, ova holandska firma je pre tačno godinu dana, kupila brodogradilište "Sava" u Sremskoj Mitrovici posle devetogodišnjeg stečaja, priča za "eKapiju" Miloš Stefanović, direktor prodaje i marketinga firme "Vahali".

"Vahali"

- Zatečeno stanje na terenu 2013. godine bilo je katastrofalno. Ono što je ostalo od opreme je bilo u kvaru, a količina otpada se merila u stotinama kamiona. Jedino vredno na lokaciji je bio beton, asfalt i konstrukcija hale – kaže Stefanović i dodaje da je osnovna prednost lokacije bila što je taj kraj istorijski vezan za brodogradnju, pa je imao kvalitetne brodograditelje.

Miloš Stefanović navodi da su mnogobrojni razlozi što su izabrali baš tu lokaciju, ali površina zemlje i mogućnost širenja je možda bila i presudna.

- Brodogradilište je kupljeno za 1,8 mil EUR, a ulaganja u ovu braunfild lokaciju su odavno premašila tu cifru - kaže sagovornik našeg portala i dodaje da je u planu da za nekih godinu i po do dve izgrade još jednu halu vrednosti 4 do 5 mil EUR.

Vojni objekti kao turističke destinacije

Kako je naveo Vladan Vasić, najbolji popis braunfild lokacija uradilo je Ministartsvo odbrane kojim je obuhvaćeno 447 vojnih objekata vrednosti 1 mlrd EUR, a manje od 10% je stavljeno u funkciju. Granične karaule Vojske Srbije po vencima Stare planine, Ruja, Vlasine, mogle bi postati atraktivne destinacije za sportski turizam.

Marko Nikolić iz Udruženje Freestyler koje se bavi ozganizacijom planinskih tura, avanturističkih trka i kampova u prirodi, navodi da su karaule na strateški dobrim mestima i u odličnom stanju s obzirom na to da su napuštene 2006. godine.

- Trenutno je Republička direkcija za imovinu RS vlasnik svih karaula, a nekoliko je preuzela Granična policija Srbije. Odlične baze za avanturističke trke i grupe turista, planinara, biologa, fotografa. Ovo bi mogla postati mesta tim bildinga, seminara, kampova, obuka. Zimi odlično za turiranje i planinarenje, a leti za pešačenje i jeep ture – naveo je Nikolić.

Prihod i bez obnove

Ana Ilić iz Srpske filmske asocijacije (SFA) naglašava da braunfild lokacije čak i u trenutnom stanju mogu sa budu izvor prihoda, s obzirom na činjenicu da mogu postati lokacije za snimanje filmova.

- Među popularnim braunfild destinacijama su Knežev arsenal u Kragujevcu gde je snimana serija "Titanik – Krv i čelik" u italijansko-irskoj koprodukciji koja je za pet nedelja u Srbiji potrošila 2 mil USD. U staroj Šećerani sniman je fim "Coriolanus", kao i u staroj pančevačkoj svilari, a nedavno je završeno snimanje filma "Newcomer" u Beton hali, Mikseru i KC Grad – istakla je Ilić.

(Foto: Filmlocationserbia.com)
(Šećerana/KPGT gde je sniman film "Coriolanus")

Svetski trend

Iz Grupe za kreativnu ekonomiju kažu da nije redak slučaj da braunfild objekti i lokacije pretvaraju u poslovnu infrastrukturu za razvoj umetnosti, kulture i kreativnih industrija. Tako je Winzavod u Moskvi jedan od najuspešnijih inkubatora u Rusiji lociran u najstarijoj moskovskoj fabrici za vino iz 1889. godine. Stara mlekara Bowral u Austriji iz 1921. je od 2005. novi prostor za austrijsku savremenu vizuelnu umetnost. Bivša moskovska fabrika "Crvena ruža" danas je najstariji kreativni klaster Artplay, dok je stara fabrika za proizvodnju hleba u Beču pretvorena u multidisciplinarni prostor za umetničke aktivnosti.

Piter Vibler, vršilac dužnosti direktora misije USAID-a u Srbiji, ističe da su najbolje prakse u SAD pokazale da u mnogim slučajevima inovativno obnovljene napuštene lokacije postale znamenitosti gradova, kao i da su generisale nove investicije, potstakle zapošljavanje i napredak lokalnih ekonomija.

Irina Milošević

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.