NavMenu

Više mesta u eko hostelu "Republik" - Zašto turisti iz Rusije, Japana i Nemačke dolaze u Užice?

Izvor: eKapija Sreda, 16.04.2014. 15:44
Komentari
Podeli

(Foto: Facebook)
Eko hostel "Republik" iz Užica uskoro će dobiti još 5 ležajeva. Takođe, vlasnici planiraju da njihov objekat bude što više energetski efikasan.

- Zasada nam je u planu ugradnja eko septičke jame i upotreba otpadne vode, odnosno njeno vraćanje u sistem kao tehničke. Kansije, cilj nam je da idemo dalje i imamo potpuno energetski nezavisan objekat - kaže Milan Bogojević iz hostela "Republik".

On napominje da u, i pored kuće u kojoj su sada, ima mesta za nova proširenja.

- Ono što je interesantno da već imamo pozive iz drugih mesta da širimo priču oko eko hostela u Srbiji, kao i u Grčkoj – dodaje sagovornik "eKapije".

Do sada je eko hostel "Republik" imao oko 870 ostvarenih noćenja. Gosti su uglavnom stranci. Najčešće stižu iz Japana, Rusije i Nemačke, a do informacija o hostelu gosti najviše saznaju putem Interneta.

Na naše pitanje da li ima dovoljno zainteresovanih turista za Užice, Bogojević kaže da zapadna Srbija ima ogroman turistički potencijal.

- Goste smeštamo kod nas, a oni iz "Republika" posećuju celu zapadnu Srbiju. A i Balkan je sada trend.

Milan Bogojević i direktor "eKapije" Zdravko LončarMilan Bogojević i direktor "eKapije" Zdravko Lončar

Inače, hostel "Republik" osnovali su dvojica mladih Užičana Marko Ristovski i Milan Bogojević u septembru 2013. godine u Užicu. Ujedno , to je i prvi eko hostel u Srbiji. Osnovna ideja eko hostela "Republik" prati temu Užičke republike.

Nameštaj hostela i enterijer u potpunosti su izrađeni od materijala koji je smatran neupotrebljivim, a na krovu hostela postavljena su 2 solarna panela za zagrevanje vode u kupatilu, koje je najveći potrošač električne energije u hostelu. Postavljeni su i sistemi za uštedu vode i štedljiva rasveta. Svojim ekološkim poslovanjem hostel vrši minimalan uticaj na okolinu i ima edukativni element kojim kako goste tako i lokalno stanovništvo opominje na značaj zaštite okoline.

Od ideje do realizacije

Eko hostel u Užicu kao ideja postoji od 2012. godine a prvi koraci ka realizaciji napravljeni su prošle godine: iznajmili su kuću od oko 200 kvadratnih metara, uradili biznis plan, projekte rekonstrucije i uređenja za ekološki - "pametni" hostel. Sve to predstavili su na raznim konkursima kako bi obezbedili sredstva, i na forumu "zelenih ideja" u organizaciji Trag Fondacije, Rockeferler fondacije i Erste banke od 109 projekata njihov je proglašen za najbolji. Nagrađeni su sa 8.000 USD. Usledio je konkurs za podsticaj samozapošljavanju Grupe "484" i USAID, gde je obezbeđeno još 1.200 EUR, dobili su sredstva od Nacionalne službe za zapošljavanje u iznosu od 160.000 dinara i uz nekolicnu bankarskih kredita pokrenuli posao.

Projekat eko hostela "Republik" jedan je od finalista ovogodišnje nagrade "Aurea", koju portal "eKapija" dodeljuje za najbolju investicijiu godine u Srbiji po tri kriterijuma: inovativnost, društvena korisnost i finansijski potencijal.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.09.2024.  |  Građevina

RGZ: Ministar Vesić godinama pokušava da izazove ozbiljan poremećaj u radu katastra

Republički geodetski zavod ocenio je da "ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić svojim dugogodišnjim nečinjenjem direktno krši zakon i pokušava da izazove ozbiljan poremećaj u radu Republičkog geodetskog zavoda". - Uprkos našim upozorenjima, ministar je u dva mandata ignorisao svoje zakonske obaveze i time jasno pokazao nameru da destabilizuje ovu važnu instituciju - navodi se u saopštenju RGZ. Dodaje se

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.